Spectaculaire invaaroperatie Nieuwe Sluis Terneuzen
Een belangrijke stap in de bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen: het invaren en plaatsen van de deuren en bruggen is afgerond. Stuk voor stuk zijn de onderdelen op hun definitieve plaats geïnstalleerd. Daarmee zijn de contouren van de Nieuwe Sluis goed zichtbaar.
Kantelen van de deuren
Tussen 25 januari en 16 februari vond de spectaculaire invaaroperatie plaats. Vier deuren en twee bruggen zijn met pontons van de opslaglocatie in de Autrichehaven in Westdorpe naar de sluiskolk gebracht. Na het transport over het Kanaal Gent-Terneuzen moesten de deuren een voor een worden gekanteld. Daarvoor werd een speciaal afzinkponton gebruikt. Het ponton zakte tot vlak boven de bodem van het kanaal, waarna de deur kon drijven. Met een hijsbok werd de deur in verticale positie getrokken. Daarna kon de deur de sluiskolk invaren. Een precisieklus, want de deuren zijn 26 meter hoog, 62 meter breed en 9 meter diep.
Installeren van de bruggen
De invaaroperatie begon met de brug voor het buitenhoofd en eindigde met de brug voor het binnenhoofd. De bruggen werden vanaf het ponton opgevijzeld (omhoog gebracht), gedraaid en afgevijzeld (laten zakken). Vanwege de afmetingen (86 meter lang, 17 meter breed en 15 meter hoog) en het gewicht van de bruggen (1539,9 ton) gebeurde dit millimeter voor millimeter.
Beide bruggen liggen nu op hun definitieve plaats. Het is goed zichtbaar dat ze hoger liggen dan de bruggen van de Westsluis en de Oostsluis. Dat komt doordat de Nieuwe Sluis op de verwachte zeespiegelstijging is aangepast. Met het sluiten van de deur in het buitenhoofd is de primaire waterkering nu op 9,5 meter boven NAP gebracht. De functie van de primaire waterkering van de Middensluis komt hiermee te vervallen en kan verder worden gesloopt.
Zesdelige documentaireserie
Wil je meer te weten komen over het sluizencomplex? Op het YouTube-kanaal van de Nieuwe Sluis Terneuzen bekijk je een zesdelige documentaireserie. De serie belicht verschillende aspecten. Van samenwerking tot bouwtechnieken en van natuur tot economie. Bekijk de afleveringen hieronder.