14 juli 2025

Opening Scheldesymposium 2025: grenzeloos samenwerken aan het Schelde-estuarium

Met een warm welkom opent gastvrouw Ann de Bie het Scheldesymposium 2025 in Antwerpen. Zo’n honderd deelnemers verzamelen zich in A Room with a ZOO voor een dag vol kennisdeling, inspiratie en ontmoetingen. Het centrale thema is dit jaar: ‘Grenzeloos samenwerken aan het Schelde-estuarium’.

De Schelde als kompas voor de toekomst

De aftrap begint met een video waarin Filip Boelaert (Vlaams voorzitter van het Ambtelijk College) en Liz van Duin (Nederlands voorzitter) reflecteren op de slotaflevering van de serie Langs de Schelde. Filip: “Ik vind het mooi hoe hij de kracht en dynamiek van de Schelde benadrukt. Als VNSC zijn wij continu bezig met de combinatie van veiligheid, toegankelijkheid en natuurlijkheid.” Liz vindt de metafoor van de Schelde als kompas voor de toekomst inspirerend. “Dat sluit aan bij hoe wij samenwerken: gericht op de toekomst.” Beiden roepen de deelnemers op vandaag met elkaar in gesprek te gaan, nieuwsgierig te zijn en goed te luisteren. Bekijk hier de volledige video.

De Scheldetunnel in de schijnwerpers

Eén van de hoogtepunten van het programma is de presentatie over de nieuwe Scheldetunnel, onderdeel van de Oosterweelverbinding. Jonas Rabaey (Lantis) en Patrik Peeters (Waterbouwkundig Laboratorium) nemen het publiek mee in dit grootschalige bouwproject.

Met de bouw van de 1,8 kilometer lange Scheldetunnel wordt de Ring van Antwerpen voltooid. Deze extra Scheldeoversteek ontlast de drukke Kennedytunnel en biedt een vlot en veilig alternatief bij ongevallen aan de zuidkant van de Ring. De tunnel krijgt 2 x 3 rijstroken en wordt bovendien de langste fietstunnel van Europa. De tunnelelementen zijn gebouwd in Zeebrugge en vanaf de Noordzee naar Antwerpen vervoerd. Het eerste element zinkt in juli af.

Ook het Waterbouwkundig Laboratorium levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de Scheldetunnel. Peeters vertelt over verschillende onderzoeken, zoals naar de beweging van de bodem in de buurt van de tunnel. Ook is er onderzoek gedaan naar de effecten die het uitdiepen van de Schelde op de scheepvaart heeft en wat een slimme stortstrategie is om het slib en klei af te voeren. Verder hebben het Vlaamse Waterbouwkundig Laboratorium en het Nederlandse onderzoeksinstituut MARIN scheepvaartsimulaties en diverse metingen uitgevoerd. De opening van de Scheldetunnel staat gepland in 2030.

Presentatie tijdens de opening van het Scheldesymposium. Jonas Rabaey staat op het podium voor een beeldscherm. Hij spreekt namens Lantis, de opdrachtgever van de Oosterweelverbinding. Rechts van het podium staat Patrik Peeters van het Waterbouwkundig Laboratorium. Op het beeldscherm staat de vraag: "Hoe bouwen we een Scheldetunnel?"
Jonas Rabaey en Patrik Peeters verzorgen de presentatie over de Scheldetunnel.

Nieuwe voorzitter Schelderaad stelt zich voor

Aan het einde van de plenaire opening introduceert Ann de Bie de nieuwe voorzitter van de Schelderaad, Michel-Etienne Tilemans. In een korte video onderstreept hij het belang van grenzeloos samenwerken: “Ik geloof in de kracht van samenwerking om onze gezamenlijke uitdagingen aan te pakken. De Schelde houdt zich niet aan landsgrenzen en dat zouden wij ook niet moeten doen.”  Bekijk hier de volledige video.

Benieuwd naar het verslag van de break-outsessies? Lees het volledige artikel hier.