
Nieuwe voorzitter Schelderaad: “Ik vind het belangrijk dat alle stakeholders zich in de adviezen kunnen vinden.”
Michel-Etienne Tilemans is sinds mei 2025 voorzitter van de Schelderaad, het officiële adviesorgaan van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC). Hij neemt deze rol over van zijn voorganger Frans Weekers. Hoe wil de heer Tilemans het aanpakken als nieuwe voorzitter? We spraken hem over zijn intrinsieke motivatie, de invulling van zijn rol en zijn ambities.

Hoe bent u voorzitter van de Schelderaad geworden?
“De voorzitter van de Schelderaad komt traditioneel uit het secretariaat-generaal van de Benelux Unie. Grensoverschrijdende samenwerking zit verankerd in het DNA van de Benelux-samenwerking, die zich richt op veiligheid, economie en duurzaamheid, met als doel zichtbare en tastbare resultaten te realiseren voor burgers, ondernemers en publieke instellingen.”
De Schelderaad adviseert het Ambtelijk College, dat op zijn beurt de besluitvorming van de Belgische en Nederlandse ministers in het Politiek College voorbereidt. Hoe werkt dit precies?
“De Schelderaad bespreekt belangrijke thema’s die op de agenda staan voor het estuarium. Als voorzitter en vertegenwoordiger van alle stakeholders breng ik de signalen en adviezen van de Schelderaad rechtstreek in bij het Ambtelijk College. Zo ontstaat er al vroeg in het proces een brug tussen de inbreng van de stakeholders en het uiteindelijke beleid. Dat zorgt voor meer draagvlak en een soepelere besluitvorming.”
Wat motiveerde u persoonlijk om voorzitter te worden van de Schelderaad?
“Ik vind het een eer en heb er ook plezier in. De Schelde is een bijzonder gebied, zowel ecologisch als economisch. Mijn persoonlijke motivatie komt voort uit een sterke overtuiging dat samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland essentieel is om dit unieke estuarium duurzaam te beheren. Met mijn achtergrond als diplomaat wil ik helpen om die samenwerking verder te versterken in het belang van mens, natuur en economie.”
Hoe wilt u invulling geven aan uw nieuwe rol?
“Sleutelbegrippen zijn: consensus, evenwicht en vertrouwen. Het draait voor mij vooral om het voeren van een goed gesprek. Binnen de Schelderaad zitten veel verschillende partijen met elk hun belangen. Door actief het gesprek aan te gaan en goed naar elkaar te luisteren kunnen we tot gezamenlijke inzichten komen. Op die manier kunnen we stap voor stap bouwen aan oplossingen die breed gedragen worden. Zeker bij complexe dossiers rond het beheer van het estuarium is die open dialoog onmisbaar.”
De Schelderaad brengt veel verschillende belangen samen: van natuur tot scheepvaart. Hoe brengt u die in balans?
“Wij moeten tot gezamenlijke adviezen komen. De bedoeling is om een gezamenlijke toekomst voor het Schelde-estuarium te realiseren. Natuurlijk zijn er verschillen, dat hoort bij het gebied. Maar juist in die diversiteit schuilt ook de kracht. We zoeken actief naar wat partijen verbindt en zetten de lange termijn centraal. Alleen door samen te werken, kunnen we het estuarium beschermen en benutten op een manier die duurzaam is voor iedereen.”
Wat ziet u als de grootste kansen en uitdagingen voor uzelf en de Schelderaad in de komende jaren?
“De grootste uitdaging blijft het vinden van evenwicht tussen de uiteenlopende belangen in het gebied. Er zijn mooie mogelijkheden op het vlak van natuurontwikkeling, duurzame scheepvaart en meer samenwerken tussen overheden en maatschappelijke organisaties.”
Wat hoopt u aan het eind van uw termijn bereikt te hebben?
“Het is mijn ambitie om met adviezen te komen die impact hebben op de besluitvorming. Ik vind het belangrijk dat alle stakeholders zich in de adviezen kunnen vinden en dat zij het voorzitterschap als onpartijdig ervaren. Dat klinkt misschien idealistisch, maar zonder idealen kun je geen vorm geven aan een samenwerking.”