Fotoverslag: terugblik op het Wetenschappelijk Scheldesymposium
Pecha kucha’s, poster pitches en diepgaande presentaties: het Wetenschappelijk Scheldesymposium 2024 was een succes! We blikken terug op een geslaagd evenement, dat donderdag 21 november 2024 plaatsvond in Hogeschool Zeeland, in Middelburg. Kijk mee in dit fotoverslag.
Opening Scheldesymposium door Barbara
Barbara Oomen, de voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Zeeland, opende het Wetenschappelijk Scheldesymposium. “Samen werken we aan een stevige kennisbasis en zorgen we voor het behoud van het mooie Schelde-estuarium.” Ook Leo Blok, manager van het aangesloten Joint Research Centre Zeeland, kwam aan het woord en vertelde over deze bijzondere plek. Daarna nam dagvoorzitter Patrik Peeters het woord. De dag kan écht beginnen.
Presentaties en poster pitches
Jill Hansen (TU Delft) trapte de dag af met een presentatie over kreek-plaatsystemen. Tim Grandejean (NIOZ) hield een presentatie over de sedimentdynamiek van getijdeplaten. Tijdens de poster pitches kwamen uiteenlopende onderwerpen voorbij, zoals burgerwetenschap, sedimentbalans en metingen op slikken. In de pauzes stonden de makers bij hun posters en stelden geïnteresseerden extra vragen over de onderwerpen.
Na een koffiepauze met Zeeuwse bolussen was het tijd voor de tweede presentatiesessie. Christian Schwarz (KU Leuven) presenteerde over de beoordeling van de impact van invasies van macrobenthische soorten op de erodibiliteit van wadplaten. Greg Fivash (UAntwerpen) sprak over de verschorring in de Westerschelde. Tijdens de lunch konden alle deelnemers met elkaar in gesprek over het eerste deel van de dag, onder het genot van verse soep en broodjes.
Pecha kucha’s
Na de lunch vroeg dagvoorzitter Patrik Peeters alle pecha kucha-presentatoren tegelijk naar beneden. “Pecha kucha staat eigenlijk voor keuvelen, dus laten we dat gezellig gaan doen!” Voor een pecha kucha heb je niet veel tijd, dus werd er gelijk de inhoud in gedoken. Onderwerpen als buitendijkse maatregelen in de Westerschelde en de ecotopenkaarten van de Zeeschelde passeerden hier de revue.
Laatste sessie
Tijd voor de laatste twee presentaties, door Joost Vanoverbeke (INBO) en Jim van Belzen (NIOZ). Jim van Belzen spreekt over het ontwikkelen van veerkrachtindicatoren. Het levert een mooi gesprek op met de zaal over de toekomst van de Schelde. Samen kijken we verder!