Feestelijke opening en open dag Nieuwe Sluis Terneuzen
Er staan twee feestelijke dagen voor de deur! Op 11 oktober openen koning Willem-Alexander en koning Filip de Nieuwe Sluis Terneuzen, gevolgd door een open dag op 12 oktober. Beide dagen zijn er allerlei gratis festiviteiten in het centrum van Terneuzen.
Koninklijke opening
Koning Willem-Alexander en koning Filip verrichten samen vanaf een schip de officiële openingshandeling. Daarna gaan zij naar het sluisplateau van de Nieuwe Sluis. Ze maken daar een wandeling langs de sluiskolk en krijgen toelichting op de (bouw van de) Nieuwe Sluis. In het bediengebouw van de Nieuwe Sluis gaan de koningen in gesprek met enkele betrokkenen bij de bouw van de Nieuwe Sluis. De officiële opening is alleen voor genodigden.
Volgeboekte open dag
De volgende dag stroomt het terrein vol met belangstellenden tijdens de open dag. Alle beschikbare plaatsen waren in mum van tijd volgeboekt. Gelukkig is het ook mogelijk om het sluizencomplex op een ander moment te bekijken. Ga naar www.portaalvanvlaanderen.nl voor de mogelijkheden.
Festiviteiten in Terneuzen
Op 11 en 12 oktober is in het centrum van Terneuzen van alles te doen in het kader van de opening van de Nieuwe Sluis. Optredens, workshops, rondvaarten en activiteiten voor jong en oud. Alle festiviteiten zijn gratis toegankelijk. Bekijk het volledige programma op www.terneuzenviert.nl.
Betere toegang, snellere doorstroming
De Nieuwe Sluis zorgt voor een betere toegang en snellere doorstroming voor scheepvaart vanaf de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen en verder. De komst van de Nieuwe Sluis zorgt voor nieuwe economische activiteiten in zowel de Zeeuws-Vlaamse als de Vlaamse regio en een betere benutting van het economisch potentieel van de Kanaalzone in beide regio’s. De capaciteit van de Noordzeesluizen neemt toe, waardoor de wachttijd voor binnenvaartschepen afneemt.
De Noordzeesluizen worden ook wel de Poort naar Parijs genoemd. Tussen de Schelde en de Seine komt het nieuwe kanaal Seine-Noord en daarmee een binnenvaartverbinding tussen Rotterdam en Parijs. De Noordzeesluizen zijn een cruciale schakel in deze Seine-Scheldeverbinding.
96.000 schepen in 2040
De Nieuwe Sluis is gebouwd in opdracht van de VNSC. De bouw van de Nieuwe Sluis ging van start in 2017 binnen het bestaande sluizencomplex in Terneuzen, in het havengebied van North Sea Port. De Middensluis, sinds 1910 in gebruik, maakte plaats voor de Nieuwe Sluis. In 2023 passeerden 56.000 schepen dit sluizencomplex. Naar verwachting groeit dit aantal tot 96.000 in 2040. Behalve dat schepen het complex passeren, is het sluizencomplex een belangrijke ontsluitingsroute voor wegverkeer en maakt de Nieuwe Sluis onderdeel uit van de primaire waterkering.