Sediment

Het onderzoek binnen het luik Sediment richt zich op het begrijpen van de ontwikkeling van de bodem en stromingen. De bodem ondersteunt alle gebruiksfuncties van het estuarium. Daarom wil de VNSC met het beheer van de bodem veiligheid, natuurlijkheid en toegankelijkheid borgen. Baggeren en storten zijn hierbij de omvangrijkste ingrepen. Dit speelt op de korte en lange termijn, wanneer zeespiegelstijging grotere impact zal hebben op de waterstanden en stromingen. Lees meer over de belangrijkste thema’s binnen dit luik en de onderzoeksactiviteiten.

Hoofdthema’s

Het onderzoek binnen het luik Sediment is onderverdeeld in twee hoofdthema’s.

1. Systeemontwikkelingen begrijpen

De focus van deze onderzoeken ligt op het begrijpen van het gedrag, dit noemen we ook wel de autonome ontwikkeling. Geometrie, historische gebeurtenissen en menselijke ingrepen zijn hierbij een gegeven. Hoe goed is de historische evolutie vervolgens te verklaren met de huidige kennis van het gedrag van water, zand en slib? Hierin speelt de analyse van de bodemmetingen een grote rol.

Het meeste onderzoek is gericht op de schaal van afzonderlijke geulen, platen en de samenhang daartussen. Op dat niveau vinden menselijke ingrepen plaats en is de relatie met gebruiksfuncties het duidelijkst. Het onderzoek naar de ontwikkeling en bevaarbaarheid van de Schaar van Valkenisse is hier een voorbeeld van.

De grootschalige morfologie en waterbeweging wordt bestudeerd door opstelling van een sedimentbalans. Zo weten we meer over hoe kwetsbaar het systeem is voor zeespiegelstijging en hoe zand en slib zich grootschalig hebben verspreid onder invloed van baggeren en storten. Met deze kennis kunnen we toekomstscenario’s verkennen met het oog op zowel klimaatverandering en zeespiegelstijging, als de opties voor beleid en beheer.

    2. Sedimentstrategie

    Het onderzoek omtrent sedimentstrategie richt zich op directe ondersteuning van het sedimentbeheer. De VNSC werkt hierbij aan een integrale strategie. Deze strategie verwijst naar het doel voor alle gebruiksfuncties, de soorten sediment en de verschillende delen van het estuarium. Een deel van het onderzoek richt zich op mogelijk grensoverschrijdend storten en de samenhangende effecten in de Westerschelde en Zeeschelde.

    Andere onderzoeken richten zich op randvoorwaarden in de vergunningverlening. Hierbij komen vragen naar voren als: zijn de diepe delen van de vaarweg goede stortplaatsen? Hoeveel mag er in een geul gestort worden, zodat deze niet fundamenteel van gedrag verandert? Antwoorden op deze vragen moeten onder meer leiden tot een instrument om stortcapaciteiten te bepalen.

    Onderzoeksactiviteiten in werkplan 2024-2028

    Het onderzoek dat in de periode 2024-2028 wordt uitgevoerd om de verschillende onderwerpen te bestuderen, kun je lezen in het werkplan, op pagina 16 en 17. Bekijk hier het volledige werkplan.