17 april 2025

Meld je nu aan voor het Scheldesymposium 2025

Op donderdag 19 juni ben je welkom in Antwerpen voor een nieuwe editie van het Scheldesymposium! Het thema is: ‘Grenzeloos samenwerken aan het Schelde-estuarium'. Met meerdere plenaire presentaties, interactieve sessies én een netwerklunch belooft het weer een mooie dag te worden.

Praktische informatie en aanmelden

Het Scheldesymposium vindt plaats in het Flanders Meeting & Convention Center (Room with a ZOO) in Antwerpen, op slechts enkele minuten loopafstand van Antwerpen Centraal Station.

  • Datum: donderdag 19 juni 2025
  • Inloop: vanaf 9.00 uur
  • Eindtijd: 14.00 uur
  • Adres: Carnotstraat 4, 2060 Antwerpen
  • Aanmelden: deelname aan het Scheldesymposium is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Vul het aanmeldformulier in via onderstaande knop.

Programma Scheldesymposium 2025

Het thema van het Scheldesymposium 2025 is ‘Grenzeloos samenwerken aan het Schelde-estuarium’. Vanaf 09:00 uur word je verwelkomd met een kop koffie of thee en om 09:45 uur start het programma. Net als vorig jaar starten we met een video, dit jaar met de voorzitters van het ambtelijk college en de nieuwe voorzitter van de Schelderaad in de hoofdrol. Vervolgens geven Jonas Rabaey en Patrik Peeters een presentatie over de nieuwe Scheldetunnel die wordt aangelegd in het kader van de Oosterweelwerken bij Antwerpen.

Naast de plenaire sessies zijn er vijf break-outsessies. Via het aanmeldformulier kun je je voorkeuren doorgeven. Daarvoor heb je de keuze uit onderstaande thema’s. Let op: de break-outsessie over de schaar van Valkenisse is alleen in de eerste twee break-outsessierondes beschikbaar.

Na de sessies volgt een gezamenlijke afsluiting met Ann de Bie. Daarna is het tijd voor de lunch, waar je onder het genot van de vegetarische en veganistische lunchopties uitgebreid kunt netwerken met bekenden en collega’s.

Tijden

09:00 Inloop
09:45 Plenaire opening
10:35 Break-outsessie 1
11:15 Pauze
11:35 Break-outsessie 2
12:30 Break-outsessie 3
13:00 Lunch en plenaire afsluiting
14:00 Einde programma

Inhoud break-outsessies

Zoals in vorige jaren worden er inhoudelijke break-outsessies georganiseerd. Elke ronde kun je een break-outsessie naar keuze bezoeken. De onderwerpen zijn in het kort:

Nautische en natuurlijke activiteit in de schaar van Valkenisse
De schaar van Valkenisse heeft veel ontwikkelingen doorgemaakt. Zo was de nevengeul eerst nog bruikbaar voor scheepvaart, maar is dat nu niet meer het geval. We kijken naar het verleden en de toekomst: waarom is de geul nu niet meer bruikbaar, wat is de impact hiervan op de nautische veiligheid en kan er een situatie ontstaan waarin binnenvaart in de toekomst wel weer mogelijk is? In de ontwikkelingen spelen nautische en morfologische aspecten een rol. In twee presentaties wordt dit onderwerp vanuit beide invalshoeken belicht.

De evolutie in de containervaart
Van Rotterdam tot Antwerpen, schepen worden steeds groter. De studie ‘schaalvergroting containervaart’ doet hier onderzoek naar. Wat voor schepen komen eraan in de toekomst en wat zijn de gevolgen voor de Westerschelde en de haven van Antwerpen? Projectleider Martijn Streng geeft een presentatie over dit uitdagende onderwerp.

Ontwikkelingen in de Hedwige- en Prosperpolder: op koers?
In de Hedwige-en Prosperpolder wordt grensoverschrijdend samengewerkt aan de ontwikkeling van het landschap. Zo ook aan het opvolgen van de ontwikkelingen in het gebied: ligt het op koers? Tom Maris (UAntwerpen) vertelt over verschillende ecologische ontwikkelingen in de voormalige polder, zoals over de sedimentatie, ecosystemendiensten en de nutriëntenbalans. Vervolgens vertelt Wannes Castelijns (Het Zeeuwse Landschap) meer over de ontwikkelingen van vogels in het landschap. Sluiten de ontwikkelingen aan bij de ambities en verwachtingen bij de start van dit project?

Burgerwetenschap: iedereen telt mee! Draag bij binnen jouw eigen mogelijkheden
In deze break-outsessie verkent Bente Sinke samen met de deelnemers de rol van burgerparticipatie in onderzoek en beleid. Wat is het belang van participatie vanuit wetenschappelijk perspectief? Welke initiatieven en onderzoeken spelen er momenteel, en hoe kunnen burgers, onderzoekers en beleidsmakers elkaar versterken? Sinke deelt inspirerende voorbeelden van projecten waarbij de samenwerking tussen inwoners, overheden en organisaties leidde tot tastbare resultaten.
De sessie start met een interactieve presentatie waarbij deelnemers hun kennis en interessegebieden delen. Dit vormt de basis voor een verdiepend gesprek over ieders mogelijke bijdrage aan inclusieve en betekenisvolle participatie.

Samenwerken aan perspectief in Welzinge en Schorerpolder
In deze sessie wordt u meegenomen in de gedachte achter de pilot Welzinge en Schorerpolder. In dit gebied werken verschillende partijen via sociale innovatie samen aan een gedragen toekomstvisie, waarin landbouw, natuur, leefbaarheid en waterveiligheid samenkomen. Na een korte presentatie gaan we in gesprek met de deelnemers: hoe ziet deze aanpak eruit, wat leren we ervan, en welke kansen biedt dit voor andere gebieden? Een traject waarbij we met elkaar leren wat wél en hoe mogelijk is. Krijg informatie en praat mee over onze aanpak.  

Omslagfoto: Edwin Paree