Nieuw HF-radarsysteem in gebruik genomen
Op 12 oktober 2022 werd de aanleg van het nieuwe HF-radarsysteem langs de Westerschelde afgerond. Het meetsysteem zorgt ervoor dat de veiligheid bij het Zuidergat wordt verbeterd. Het brengt namelijk de dwarsstromingen bij giertij nauwkeuriger in kaart. In de komende maanden wordt het nieuwe meetsysteem uitgebreid getest en in gebruik genomen.
Nauwkeuriger, real-time meten
Een paar keer per jaar veroorzaakt de stand van aarde, zon en maan een zogenaamd giertij: een veel sterker springtij. Dat veroorzaakt sterke dwarsstromingen in de vaargeul. Op die momenten heeft de scheepvaart tijdig de juiste informatie nodig, zodat ze veilig door kunnen varen. Sinds 2008 probeerde men die informatie te verzamelen met een meetschip die metingen deed bij voorspeld springtij. Maar die meetschepen varen alleen overdag, als het niet te hard waait en gebruiken veel diesel. Tijd voor een beter systeem dus, zo schreven we al in dit artikel. Het HF-radarsysteem meet constant, real-time de sterkte en richting van de stroming. Zo is de scheepvaart altijd direct op de hoogte en wordt de situatie een stuk veiliger.
Drie meetpunten
Op drie locaties langs de Schelde staat een meetpunt met zendantennes en ontvangstantennes. Twee meetlocaties staan aan weerszijden van het dorp Waarde, en aan de overkant bij Walsoorden. Het systeem is deze zomer geplaatst en wordt nu intensief gevalideerd. Eind 2022 moet het operationeel zijn.