Zo’n 65 organisaties tekenen intentieverklaring UNESCO Global Geopark Schelde Delta
Op 28 november ondertekenden zo'n 65 organisaties, ondernemers, overheden, onderwijs en wetenschap de intentieverklaring voor een UNESCO Global Geopark Schelde Delta. Deze grensoverschrijdende samenwerking bestrijkt een gebied van 4 provincies, 61 gemeenten en 1,5 miljoen inwoners en biedt kansen voor toerismespreiding, kennisuitwisseling in de wetenschap en meer. Deze verklaring is een belangrijke stap voor de kanididaatstelling bij UNESCO.
Een wereldwijd geopark word je dan ook niet zomaar. Wereldwijd zijn er 147 Geoparken in 41 landen, waarvan één in Nederland (geopark De Hondsrug) en één in België (geopark Famenne Ardenne). Maar de Schelde Delta is uniek op landschappelijk, sociaal én samenwerkend gebied.
De strijd tussen mens en water
Door de tijd heen hebben de zee en de Schelderivier hun sporen nagelaten in het estuarium: zo’n 5 miljoen jaar aan geologische evolutie kan hier zichtbaar worden gemaakt. Maar ook de mens is er al eeuwenlang actief en maakt het gebied zo leefbaar mogelijk. Je vindt er bijvoorbeeld (sporen van) middeleeuwse bolle akkers, veenwinning, forten en vestingen, linies en verdronken dorpen. De wisselwerking tussen natuur en cultuur geeft het estuarium van 5.500 km2 een unieke identiteit. De organisatie zelf spreekt zelfs van een ‘climate living lab’: vanuit het verleden leren hoe we moeten meebewegen om gesteld te staan voor de uitdagingen van een veranderend klimaat.
Het verhaal van het Schelde-estuarium en de rivier is de basis voor het verhaal wat in het gebied wordt verteld. Het geopark zal dan ook een groot educatief doel dienen, en tegelijkertijd van grote waarde worden voor een breed publiek aan bezoekers. Dat draagt bij aan de economische, natuurlijke en culturele ontwikkeling in het gebied. Tot slot werken wetenschappers samen om elkaar in het gebied te ontmoeten, kennis uit te wisselen en die kennis terug te brengen in hun eigen onderzoek: het geopark als onderzoeksplatform.
Vlaams-Nederlands projectteam
Met de grensoverschrijdende samenwerking bouwen de partners aan een bidbook, dat eind 2021 aan UNESCO moet worden aangeboden. Daarna weten we hopelijk in 2023 wat de evaluatie van UNESCO wordt. De Schelde Delta als global geopark?