Scheldesymposium 2022 pakt onderzoek en monitoring bij de kop
Het Scheldesymposium is terug! We zijn nog steeds 'en route': samen onderweg naar een vitaal en duurzaam Schelde-estuarium. Op 9 juni 2022 stromen verhalen, uitdagingen, oplossingen en bekende gezichten uit het netwerk van de Schelde voorbij tijdens het Scheldesymposium. We dragen allemaal bij aan de vooruitgang voor natuur, toegankelijkheid en veiligheid. Hoe we er komen? Die route bepalen we samen.
Programma
Vanaf 9.00 uur ben je van harte welkom in de Zalen van de Zoo in Antwerpen. Daar staat de koffie klaar en zijn er interactieve stands te bezoeken. Zo kun je via een informatiepaneel alles te weten komen over de sedimentpilot in de monding van de Westerschelde en kun je leren om eigen data te verzamelen met de nieuwe apps van de Scheldemonitor.
Om 9.45 uur trapt onze vaste host Ann de Bie het plenaire programma af en geven Patrik Peeters en Ludolph Wentholt een inkijkje in de Living Labs die in de Hedwige-Prosperpolder plaatsvonden. Daarna kom je meer te weten over specifieke projecten en thema’s in boeiende break-outsessies. Tijdens een sessie krijg je informatie en is er ruimte voor actieve inbreng van jouw kennis en kunde. Bezoekers kunnen drie break-outsessies bijwonen.
Waar is klimaatverandering al zichtbaar in het Schelde-estuarium? Dat kon je al zien in het Scheldemagazine 2021. In deze break-outsessie gaan Gunther van Ryckegem (Instituut Natuur- en Bosonderzoek) en Cor Schipper (Rijkswaterstaat) hier dieper op in. Ze vertellen over de invloed van klimaatverandering op de natuur in het Schelde-estuarium. Wat kunnen we verwachten in het Schelde-estuarium? Praat hierover mee tijdens deze break-outsessie.
Break-out 2: Resultaten van 25 jaar OMES-monitoring
Hoe draagt het Sigmaplan bij aan de waterkwaliteit van de Zeeschelde? Na 25 jaar monitoring in het kader van OMES (Onderzoeksprogramma Milieu-Effecten Sigmaplan) is er veel kennis opgedaan. Inmiddels is OMES ook onderdeel van het VNSC-monitoringsprogramma MONEOS. Tom Maris (Universiteit Antwerpen) bekijkt welke kennis rond waterkwaliteit is opgedaan en waarom gecontroleerde overstromingsgebieden met een gereduceerd getij (GGG’s) hun werk goed blijken te doen.
Break-out 3: Nieuwe evaluatiemethodiek: T2021
Elke zes jaar evalueren onderzoekers de complete toestand van het Schelde-estuarium. Deze evaluatie wordt vastgelegd in een T-rapportage. Dit jaar vindt de analyse voor T2021 plaats: de toestand tussen 2015 en 2021. Die evaluatie wordt ietsje anders dan de vorige: de methodiek is namelijk aangepast. In dit artikel kun je globaal lezen wat er veranderd is. Tijdens deze break-outsessie nemen Sonja Ouwerkerk (HKV) en Wout van Echelpoel (Universiteit Gent) je namens consortium Schelde in Beeld mee in het hoe en waarom van deze nieuwe methodiek. Stel in deze sessie vooral al je vragen!
Break-out 4: BeslisOndersteunendSysteem (BOS) Kanaal Gent-Terneuzen
Tijdens deze sessie laten Rutger Blok en Stefan Nieuwenhuis (Rijkswaterstaat) en Maarten Deschamps (MOW Vlaanderen) je zien hoe het BeslisOndersteunendSysteem (BOS) Kanaal Gent-Terneuzen helpt de zoutbalans te beschermen. Waarom is dat nodig? Wat voor data genereert het BOS en voor wie? En hoe komt dan een advies over het spuien en schutten tot stand? Dat ervaar je tijdens deze break-outsessie.
Aanmelden
Na een ochtend vol informatie sluit het symposium ook dit jaar af met een netwerklunch. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar op het symposium. Dus wees er snel bij! Je kan je tot medio mei aanmelden via het aanmeldformulier.
Excursie: Scheldekaaien (optioneel)
Kun je geen genoeg krijgen van de ontwikkelingen in de Schelde? De VNSC organiseert in de middag samen met de Vlaamse Waterweg een excursie naar de Scheldekaaien. Deze kaaimuur in Antwerpen is flink onder handen genomen en het project is nog volop gaande. Projectleider Koen Segher neemt je mee in de plannen, vertelt wat er al is gerealiseerd en fietst met je naar een bijzondere plek op de kaaien.
Let op! Tijdens de excursie zullen we zo’n 3 kilometer fietsen naar verschillende punten langs de kaaien. Zorg dus voor comfortabel schoeisel en kledij. Er is plek voor ongeveer 40-50 deelnemers en we zullen werken met een wachtlijst. Er zijn nog maar enkele plekken beschikbaar. Meld je aan voor de excursie via dit extra aanmeldformulier.