Volop aandacht voor Polder2C’s
Terwijl er in de Hedwige-Prosperpolder wordt gewerkt aan nieuwe getijdennatuur, is het gebied ook het toneel van verschillende experimenten rond waterveiligheid, ook wel het Living Lab genoemd. Je kon al in het Scheldemagazine 2021 lezen wat er precies gebeurt. Onlangs vonden de laatste experimenten plaats. Ook was er hoog bezoek én stond het project vol in de kijker van de media.
Bresdefender
Een van de laatste proeven in de polder waren die met de ‘Bresdefender’. Het Nederlandse ministerie van Defensie testte met een drijvend ponton of bresgroei in een dijk kan worden gestopt of vertraagd. Ook keken ze hoe ze de Bresdefender het beste kunnen gebruiken, en hoe effectief dat is.
Hoog bezoek
Op 2 maart 2022 kwamen onder meer de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters, en de Nederlandse Deltacommissaris, Peter Glas, een kijkje nemen bij de proeven in de polder. Een groep Vlaamse en Nederlandse genodigden kregen een toelichting op de activiteiten en waren getuige van een test met de Bresdefender.
De Bresdefender proef is onderdeel van het Polder2C’s project. Naast de activiteiten van dit project zelf, staat het Living Lab Hedwige-Prosperpolder open voor onderzoek van collega-onderzoekers. Een voorbeeld is een golfoverslag erosieproef Kalk in Klei. Een onderzoeksteam liet op 2 maart zien hoe deze proef werkt. Hierbij is de dijk bedekt met een toplaag van kalk en klei. Na een paar maanden rust, lieten ze een grote hoeveelheid water over de dijk stromen. Daarna testten ze of klei meer erosiebestendig is als er kalk aan toe is gevoegd.
Volop media-aandacht voor het project
Zowel in Vlaanderen als Nederland stond het project flink in de kijker. De proeven waarbij het ministerie van Defensie bij betrokken is, trekt bekijks van o.a. Omroep Zeeland. Nieuwsuur maakte een reportage op locatie, het VRT-journaal maakte een mooi item en ook Ketnet behandelt het project voor een jonger publiek. In een uitgebreide reportage in de PZC vertelt Patrik Peeters, een van de projectleiders, waarom de tests plaatsvinden: “Met alles wat we hier uitproberen geven we antwoord op de vraag: Heb ik mijn beste maatregelen geoefend en mijn beste materialen klaarliggen? Dat doet je als dijkbeheerder toch wat geruster slapen.”
Afgeronde tests
Dit voorjaar vonden de laatste tests in de polder plaats. Bij alle tests is geen Scheldewater, maar alleen water uit de polder gebruikt. Later zullen de conclusies en aanbevelingen vanuit de tests worden gedeeld. Op het Scheldesymposium op 9 juni 2022 geeft Patrik Peeters een inkijkje in het project en deelt hij de eerste conclusies. Lees ook het artikel in het Scheldemagazine 2021.