Vissterfte door combinatie droogte en heftige regen
In de Schelde werd medio augustus een flinke vissterfte waargenomen. Doordat het flink ging regenen na een lange periode van droogte, komt er veel ongezuiverd water in de rivier terecht. Daardoor komen veel vissen in de problemen, zo rapporteert VRT.
Regenwater moet ergens naartoe. Zeker na een periode van droogte neemt een stroom regenwater vaak veel afval met zich mee. Als dat afwatert in de beken of zelfs in de Bovenschelde zelf, dan zorgt dat voor ene lager zuurstofgehalte in het water. Kleinere vissen als de brasem overleven dat niet, maar ook grote karpers weten maar moeilijk voldoende zuurstof binnen te krijgen en happen naar adem.
Zuurstof pompen
De grootste vissterfte is door de Vlaamse Waterweg waargenomen rond Kluisbergen. Ook op de rivier de Dender zien zij drie kilometer lang gebied waar veel vissterfte is. Dat heeft een directe link met het waterzuiveringsstation van Hofstade en de sluis in Denderbelle, die het vervuilde water niet kunnen verwerken door de grote piek. Daarom wordt nu lucht in het water gepompt op de plekken waar veel vissen zijn doodgegaan. De dode vissen worden afgevoerd naar een verwerker van dierlijk afval.
Lees het artikel van de VRT.