190 geïnteresseerden duiken in de Agenda voor de Toekomst op het Scheldesymposium
Het Scheldesymposium is gisteren bijgewoond door bijna 200 stakeholders, onderzoekers en overheidsmedewerkers. In zes interactieve sessies maakten ze een boeiende verkenning van het eerste onderzoeksprogramma van de Agenda voor de Toekomst.
Het Scheldesymposium van 23 november stond in het teken van de tussenbalans van dat eerste onderzoeksprogramma, dat in 2014 werd opgestart voor een looptijd van vier jaar. Onderzoekers gingen in zes parallelle sessies in op enkele belangrijke inzichten van onderzoek en monitoring.
Zes sessies
Twee sessies waren gewijd aan de natuur: Gunther Van Ryckegem modereerde een sessie over vogels en de redenen waarom ze wel of niet in de Schelde neerstrijken, haar collega Luca van Duren was moderator van een sessie over de noodzaak van algen.
Marcel Taal gaf inzichten over kustveiligheid: hoe werken Vlaanderen en Nederland best samen om op lange termijn bereikbaar te blijven én droge voeten te garanderen? Yves Plancke ging dieper in op 100 jaar getijmetingen in de Schelde. In de sessie van Frederik Roose ging het over de gevaren en het belang van slib in elk estuarium. Eric Luiten modereerde de sessie over de hydrobiografie van de Schelde: een kaartenreeks van 750 AD tot vandaag.
Interactie
Elke moderator werd bijgestaan door een sterk team van experten. Bovendien was er heel wat ruimte voor interactie met het publiek. Zo kon iedereen zijn vragen kwijt aan de sprekers en was er voldoende tijd voor een inhoudelijk debat bij elke sessie. Moderator Ann De Bie vatte samen met dagvoorzitters Donné Slangen en Filip Boelaert de bevindingen van de dag samen in de slotpresentatie.
Verslag
Kon u er niet bijzijn? Binnenkort verschijnt het volledige verslag, inclusief foto’s op deze website.