Officieel startschot voor Grenspark Groot-Saeftinghe
Op 7 juli werd officieel de aftrap gegeven voor de ontwikkeling van het nieuwe Grenspark Groot-Saeftinghe. Met 4700 hectare unieke getijdennatuur wordt het grenspark het grootste brakwaterschorrengebied van Europa. Acht Vlaamse en Nederlandse partners zullen het park in de komende drie jaar verder ontwikkelen.
Op de grens tussen Vlaanderen en Nederland verrijst binnenkort een indrukwekkend natuurgebied: het Grenspark Groot-Saeftinghe. Op 7 juli gaven Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, Nederlands gedeputeerde Ben De Reu en burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst de aftrap voor de start van de ontwikkeling van het grenspark. Tijdens de ceremonie zetten alle betrokken partners symbolisch hun handtekening onder het project.
Nieuwe en bestaande natuurgebieden
In 2005 spraken Nederland en Vlaanderen af om de Schelde meer ruimte te geven in het grensgebied. Het gevolg is het Grenspark Groot-Saeftinghe, gevormd door reeds bestaande natuurgebieden zoals het Verdronken Land van Saeftinghe en nieuwe natuurgebieden rond de Doel-, Hedwige- en Prosperpolder. In het gebied van ruim 4700 hectare groot zal het getij weer volop zijn gang kunnen gaan. Een paradijs voor vogels, vissen, schelpdieren, zoogdieren en insecten.
2,8 miljoen
Het Grenspark Groot-Saeftinghe was de ideale kandidaat voor Interreg Vlaanderen-Nederland, dat grensoverschrijdende projecten voor slimme en groene groei subsidieert. De organisatie leverde een bijdrage van 1,4 miljoen euro voor de verdere ontwikkeling van het park. Dat bedrag werd nog eens verdubbeld door acht Nederlandse en Vlaamse partners: het Europese Grensoverschrijdende Territoriale Samenwerkingsverband Linieland van Waas en Hulst, het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt Antwerpen Noord, Stichting Het Zeeuwse Landschap, de Vlaamse Landmaatschappij, het Havenbedrijf Antwerpen NV, Waterwegen en Zeekanaal NV en Provincie Zeeland. Goed voor een totaal van 2,8 miljoen euro. Met de Interreg-bijdrage zullen onder meer broedeilanden, een vispassage en een toren, bunker en kasten voor vleermuizen worden ingericht.
Nieuwe routes
Niet alleen de natuur krijgt in het nieuwe grenspark een boost. Ook voor bezoekers is er heel wat te beleven. Nieuwe fiets- en wandelroutes laten toeristen genieten van het prachtige gebied zonder daarbij de dieren en planten die er hun thuis vinden te verstoren. En ook voor bed and breakfasts en andere overnachtingsmogelijkheden is er ruimte in het park. Alle partners streven naar een succesvol grenspark dat zowel de natuur als de lokale economie stimuleert. De komende jaren zullen de partners alles in het werk stellen om het Grenspark Groot-Saeftinghe te realiseren. Over drie jaar zal het resultaat te zien zijn.