07 oktober 2024

Aan de slag met de roadmap 2024-2028

Hoe maken we de unieke natuur in het Schelde-estuarium robuust en veerkrachtig? Hoe blijft het Schelde-estuarium toegankelijk voor (zee)schepen? En hoe zorgen we voor waterveiligheid? De VNSC staat voor genoeg vragen op het gebied van natuurlijkheid, toegankelijkheid en veiligheid. De Agenda voor de Toekomst beschrijft de uitdagingen voor de toekomst. Verschillende onderzoeken, projecten en andere activiteiten zorgen voor nieuwe inzichten over het Schelde-estuarium. De nieuwe roadmap 2024-2028 maakt de voortgang van die activiteiten duidelijk en beschrijft de afspraken met de Schelderaad.

Vijf werkgroepen

De roadmap beschrijft hoe verschillende werkgroepen van de VNSC werken aan de Agenda voor de Toekomst. Dit zijn de werkgroepen Onderzoek en Monitoring, Langetermijnperspectief Natuur, Langetermijnperspectief Toegankelijkheid, Droogte Kanaal Gent-Terneuzen en Herijking Langetermijnvisie 2030 Schelde-estuarium. De roadmap maakt duidelijk hoe deze werkgroepen te werk gaan, wat de status van hun activiteiten is en welke afspraken zijn gemaakt.

Samenwerking met de Schelderaad

Daarnaast staan in de roadmap afspraken om de samenwerking tussen de VNSC en de Schelderaad te structureren. Dankzij die afspraken is de Schelderaad beter op de hoogte van ontwikkelingen binnen de Agenda voor de Toekomst. De roadmap komt voort uit aanbevelingen in het tweede en derde evaluatierapport van de VNSC.

Voortgang volgen

In aanvulling op het document, zetten we ook de website in. De verschillende pagina’s over de Agenda voor de Toekomst vullen we komende periode aan met actuele informatie over de voortgang van onderzoeken, projecten en andere activiteiten.

Organogram van de VNSC. Onder Beleid en Beheer staan alle werkgroepen vermeld. Met een oranje lijn is aangegeven welke werkgroepen in de roadmap beschreven staan.
Organogram met inhoud roadmap