07 december 2017

De terugkeer van de otter in de Vlaamse Scheldevallei

De otter heeft zich opnieuw gevestigd in Vlaanderen. En dat is goed nieuws voor natuurliefhebbers. In 2012 werd de otter voor het eerst weer gespot sinds eind jaren 1980. Het als uitgestorven verklaard dier in Vlaanderen, is nu opnieuw present.

Foto van een otter die op zijn rug drijft en recht de camera in kijkt.

De verdwijning van de otter had onder andere te maken met vervuilde rivieren. Daar is hij gevoelig voor. Het feit dat de otter is teruggekeerd geeft een positief signaal wat betreft de waterkwaliteit van de Schelde.

Otter gespot

In het voorjaar van 2012 werd voor het eerst sinds lange tijd weer een otter gezien op een foto van een cameraval. Dit is een camera om wilde dieren te fotograferen door middel van beweging van iets dat een lichaamstemperatuur heeft. Vervolgens werd de otter nog verschillende keren gespot. Nu is er echter een officiƫle terugkeer vastgesteld, omdat er een vestigingsplaats is gevonden. Het is dus zeker dat de otter niet toevallig in Vlaanderen rondtrekt, maar dat het dier zich hier naar alle waarschijnlijkheid ook voortplant.

Koen van den Berge, bioloog wilde dieren bij INBO vertelt: “Behalve het feit dat otters op zichzelf zeldzame dieren zijn, behorend tot onze inheemse fauna maar zo goed als verdwenen waren, zijn zij ook een indicator of ‘vlaggeschipsoort’ van rijke natuur : waar het goed gaat met de otter, gaat het goed met de natuur.”

Natuurlijkheid in de Schelde

De VNSC stelt zich als belangrijk doel de veerkracht van die natuur verder te versterken. De natuur in het Schelde-estuarium is namelijk zeer waardevol en uniek. Lees bijvoorbeeld ook over de Vissen die het Kalkense achterland veroveren en over de Strekdammen in Westerschelde die bodemdiertjes lokken.