23 april 2024

Meld je aan: Scheldesymposium 2024

Op donderdag 30 mei 2024 vindt in Antwerpen weer een nieuwe editie van het Scheldesymposium plaats! Het thema dit jaar is ‘uitdagingen’. Ann de Bie leidt wederom het plenaire programma. In de break-outsessies gaan we in op onderwerpen als de energietransitie en het herijken van de langetermijnvisie 2030.

Foto: Edwin Paree

Praktische informatie

Het Scheldesymposium vindt plaats in het Flanders Meeting & Convention Center (Room with a ZOO) in Antwerpen, op slechts enkele minuten loopafstand van Antwerpen Centraal Station.

  • Datum: donderdag 30 mei 2024
  • Inloop: vanaf 9.00 uur
  • Eindtijd: 14.00 uur
  • Adres: Carnotstraat 4, 2060 Antwerpen
  • Aanmelden: deelname aan het Scheldesymposium is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Vul het aanmeldformulier in via onderstaande knop. Update 29 mei: aanmelden is sinds vandaag niet meer mogelijk.

Programma

Je bent van harte welkom vanaf 9.00 uur voor een kop koffie of thee. Om 9.45 uur begint het programma. We starten het plenaire gedeelte met een video, met als onderwerp het thema van de dag: uitdagingen. Daarna zijn er twee plenaire sessies. Peter van Dijken en Evelien Meinders (provincie Groningen) vertellen over de uitdagingen in het Eems-Dollard-estuarium en hoe ze met deze uitdagingen omgaan. Alexander D’Hooghe presenteert daarna over het Vlaamse programma Kustvisie: het strategisch beleidsplan van de Vlaamse overheid om de kust te beschermen tegen de stijgende zeespiegel.

Naast de plenaire sessies zijn er vijf break-outsessies. Via het aanmeldformulier kun je je voorkeuren doorgeven. Daarvoor heb je de keuze uit onderstaande thema’s. Let op: de break-outsessie over het Eems-Dollard-estuarium is alleen in de eerste break-outsessieronde beschikbaar.

Na de sessies kijken we tijdens de plenaire afsluiting samen naar een prachtige video over het bouwproces van de Nieuwe Sluis Terneuzen. Daarna is het tijd voor de lunch, waar je onder het genot van de vegetarische en veganistische lunchopties uitgebreid kunt netwerken met bekenden en collega’s.

De break-outsessies

  • Het Eems-Dollard-estuarium. Hoe werk je samen met stakeholders in een werkgebied? 
  • Het North Sea Port District. Vanuit het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt verteld over de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt.
  • Nieuwe inzichten uit Onderzoek & Monitoring. Resultaten uit de T2021-rapportage en het onderzoeksprogramma 2019-2023, uitdagingen voor het onderzoeksprogramma 2024-2028.
  • De herijking van de Langetermijnvisie 2030 Schelde-estuarium.
  • Nationaal Park Scheldevallei. Op 13 oktober 2023 werd het gebied door de Vlaamse Regering erkend als Nationaal Park.

Tijden

Vanaf 09.00 uur: ontvangst met koffie en thee
09.45 uur: opening door Ann de Bie + plenaire presentaties
10.35 uur: break-outsessie 1
11.15 uur: koffiepauze
11.35 uur: break-outsessie 2
12.20 uur: break-outsessie 3
13.00 uur: plenaire afsluiting en netwerklunch
14.00 uur: einde