07 september 2023

Sigmagazine toont belang van waterveiligheid en natuurontwikkeling

Het nieuwe Sigmagazine is uit! In dit digitale magazine van het Sigmaplan lees je over gerealiseerde projecten in 2022. Ook krijg je een inkijk in de nieuwe plannen op het gebied van waterveiligheid en natuurontwikkeling.

Foto: Sigmaplan

Herstel van natte natuur

Lydia Peeters (Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken) en Zuhal Demir (Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme) benoemen in het Sigmagazine dat we door klimaatverandering steeds meer geconfronteerd worden met hittegolven en droogte, maar ook met extreme neerslag en overstromingen. Binnen het Sigmaplan wordt onder andere gewerkt aan het herstel van natte natuur. Deze natuurgebieden wapenen Vlaanderen niet alleen tegen droogte, maar vormen ook een natuurlijke buffer tegen hevige en langdurige regenval.

Uniek natuurgebied in wording

Een van de Sigmaplan-projecten is de aanleg van gereduceerd getijdengebied Ham in Wetteren. Het nieuwe overstromingsgebied biedt 20 hectare ruimte om bij hoge waterstanden op de Schelde rivierwater te bergen. Daarnaast draagt het project bij aan de ontwikkeling van getijdennatuur met zeldzame zoetwaterslikken en -schorren. In het Sigmagazine lees je meer over de realisatie van dit unieke project.

Lees het Sigmagazine

Benieuwd naar de andere projecten van het Sigmaplan? En naar interviews over de evolutie van vogelsoorten, de kwaliteit van het Scheldewater en recreatie binnen het Sigmaplan? Lees dan nu het volledige Sigmagazine.