20 april 2023

Scheldesymposium 2023: meld je aan!

Donderdag 8 juni 2023 vindt het Scheldesymposium plaats in Antwerpen. Het programma bestaat uit twee plenaire sessies onder leiding van Ann de Bie en break-outsessies over toegankelijkheid, data, droogte, natuur en zeespiegelstijging. Ook is er een netwerklunch en een optionele excursie vogelspotten!

Thema

Het thema van dit jaar is ‘in balans’. Tijdens het Scheldesymposium onderzoeken we de balans tussen natuurlijkheid, toegankelijkheid en veiligheid. Ook reizen we samen van het verleden, naar het heden, naar de toekomst van het Schelde-estuarium.

Programma

Je bent welkom vanaf 9.00 uur voor een kop koffie of thee. Om 9.45 uur begint het programma, dat geleid wordt door Ann de Bie. Er zijn twee plenaire sessies. Annemieke Nijhof, algemeen directeur van Deltares, presenteert haar visie op de uitdagingen voor de VNSC. Ook is er een plenaire sessie over de realisatie van het Hedwige-Prosperproject.

Naast de plenaire sessies zijn er drie break-outsessies. Daarvoor heb je de keuze uit vijf verschillende thema’s: toegankelijkheid, data, droogte, natuur en zeespiegelstijging. Denk mee over de toegankelijkheid van de Vlaamse en Nederlandse havens. Probeer de handige tools van de ScheldeMonitor om data over het Schelde-estuarium te visualiseren. Stel je vragen over de gevolgen van toenemende droogte. Ontdek de complexiteit van de vraagstukken binnen het thema natuur. Of praat mee over de urgentie van zeespiegelstijging. Via het aanmeldformulier kun je je voorkeuren doorgeven.

Na de break-outsessies en een plenaire afsluiting is er een netwerklunch. Van 13.00 tot 14.00 uur heb je de tijd om bij te praten met collega’s en partners.

Om 14.00 uur kunnen liefhebbers het programma vervolgen met een avontuurlijke excursie. We gaan langs de Schelde vogels spotten! Dit middagprogramma duurt tot 17.00 uur. Via het aanmeldformulier kun je aangeven of je hieraan wil deelnemen. Update 25 april 2023: het maximaal aantal deelnemers is bereikt. Als je je aanmeldt voor de excursie, kom je op de wachtlijst.

Locatie

Het Scheldesymposium vindt plaats in het Flanders Meeting & Convention Center in Antwerpen. De ingang is aan de Carnotstraat 4, om de hoek van het Koning Astridplein. De locatie bevindt zich op slechts enkele minuten loopafstand van Antwerpen Centraal Station.

Aanmelden

Deelname aan het Scheldesymposium is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Bovendien is het een fysiek evenement dat niet wordt opgenomen. Wees erbij om niets te missen.