01 september 2023

Nieuwe Sluis Terneuzen: jouw mening telt! 

De bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen is nog steeds in volle gang: tijd voor een update! We bespreken een aantal recente ontwikkelingen: een omgevingsonderzoek, de eerste verblijfplaatsen op het Kopje van Kanada, de bruggen van de Nieuwe Sluis en de dronebeelden van augustus.

Vul de vragenlijst in 

Ben jij door jouw beroep, als omwonende of als weggebruiker betrokken bij de Nieuwe Sluis Terneuzen? Dan horen zij heel graag jouw mening over onder andere de werkzaamheden, de huidige informatievoorziening en jouw informatiebehoefte.  

De Nieuwe Sluis Terneuzen heeft een omgevingsonderzoek uitgezet om met de uitkomsten de informatievoorziening omtrent de werkzaamheden te verbeteren. Alle tips en suggesties zijn welkom, dus schroom niet om de vragenlijst in te vullen! 

Verblijfplaats op het Kopje van Kanada 

Op en rond het sluizencomplex komen op verschillende locaties verblijfplaatsen. Vanaf deze locaties heb je een mooi uitzicht op de haven van Terneuzen. Een van de locaties is op het Kopje van Kanada. Begin augustus is hier de eerste verblijfplaats gerealiseerd. Later dit jaar worden er, op het sluizencomplex zelf, meer verblijfplaatsen gemaakt, waaronder een herdenkingsplein met het oorlogsmonument. 

Houten bankje op het Kopje van Kanada met uitzicht op de Westerschelde.
Foto: verblijfplaats op het Kopje van Kanada.

De zuidbrug is open voor wegverkeer 

Het afgelopen halfjaar maakte het wegverkeer gebruik van de tijdelijke brug over de sluiskolk, maar sinds 21 juli is dit niet meer nodig. Het verkeer kan nu gebruikmaken van de nieuwe zuidbrug. De tijdelijke brug is in de week van 25 juli ontmanteld en verwijderd. Hiermee verhuist ook het uitkijkpunt naar een nieuwe plek: de oostkant van het sluisplateau van de Nieuwe Sluis

In september en oktober zijn er nog werkzaamheden aan de wegen om de definitieve wegsituatie te realiseren. 

Foto: de nieuwe zuidbrug.

Bekijk nu de dronebeelden van augustus

Op 30 augustus heeft het droneteam van ©Paremovi prachtige beelden gemaakt. Van het zuidwesten (Goessekade) vliegt de drone van het noordoosten, richting de binnenstad van Terneuzen. Er is weer van alles zichtbaar op het bouwterrein en eromheen. Let vooral ook op de wegenstructuur die steeds beter zichtbaar wordt!

Update 3 oktober: op de dronebeelden van september is de snijkopzuiger te zien. Dit grote, groene schip verwijdert de landtongen die voor de in- en uitgang van de sluis liggen. De baggeroperatie is een omvangrijke klus die maanden in beslag neemt.