03 oktober 2023

MONEOS-studiedag: ben jij erbij?

Op dinsdag 28 november kun je aansluiten bij een studiedag rondom de resultaten van Monitoring Effecten Ontwikkelingsschets 2010 (MONEOS). De dag vindt plaats in het Waterbouwkundig Laboratorium in Antwerpen. Tijdens deze studiedag leer je over de nieuwste monitoringsresultaten, bijvoorbeeld over de gevolgen van ingrepen in het Schelde-estuarium. Het Waterbouwkundig Laboratorium organiseert de studiedag in het kader van haar 90-jarig bestaan.

Wat is MONEOS?

In het Schelde-estuarium worden al meer dan een eeuw fysische parameters onderzocht, zoals de waterstand of de stroomsnelheid. Deze onderwerpen worden onder andere onderzocht binnen het onderzoeks- en monitoringsprogramma MONEOS. Jaarlijks worden er rapporten opgesteld en momenteel wordt de 15e editie van het MONEOS-rapport afgerond.

Doel van MONEOS

MONEOS wordt gecoördineerd door werkgroep Onderzoek en Monitoring (O&M). Deze werkgroep is onderdeel van de VNSC en ondersteunt het beleid en beheer van het Schelde-estuarium. Het doel van het monitoringsprogramma is onder andere om inzicht te bieden in het functioneren van het Schelde-estuarium en de effecten van ingrepen in dit systeem. Tijdens de studiedag worden resultaten gedeeld en inzichten besproken.

Programma

De organisatie heeft een mooie studiedag voorbereid, bestaande uit twee delen en de mogelijkheid om iets te eten en drinken. Lees hieronder het programma:

  • 12.00 uur: broodjeslunch 
  • 13.00 uur: deel 1 – MONEOS 2023 
  • 14.45 uur: pauze 
  • 15.15 uur: deel 2 – 15 jaar MONEOS 
  • 16.45 uur: einde/borrel

De studiedag vindt plaats in het Waterbouwkundig Laboratorium, op Berchemlei 115 in Antwerpen.