01 november 2023

Het Schelde-estuarium heeft er twee officiële natuurparken bij

Begin oktober erkende de Vlaamse regering vier nieuwe Nationale Parken en vijf Landschapsparken. Deze parken krijgen naast de officiële erkenning, ook subsidie om het gebied te onderhouden. Twee liggen in het Schelde-estuarium: de Zwinstreek, een park van 45.000 hectare groot dat ook deels in Nederland ligt, en de Scheldevallei.

Vlak landschap in herfstkleuren met vele vogels in het water.

Voor de internationale Zwinstreek is de erkenning als Landschapspark erg belangrijk. Het park onderscheidt zich door haar ligging aan de kust en de verbinding tussen de Nederlandse en Belgische natuur. Door de bijzondere mix van strand en polders trekt het gebied veel verschillende vogelsoorten aan, maar ook toeristen en recreanten. Dankzij de subsidie kan het gebied verder groeien en meer bezoekers aantrekken. Inmiddels zijn daar al verschillende ideeën voor, waaronder een wandelroute.

Ook voor de Scheldevallei, een gebied tussen Gent en Antwerpen met veel slikken, schorren en moerassen, is de erkenning een mooie stap. Gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter Jan de Haes vertelt in een interview op de website van het Sigmaplan dat het label “een echte motor voor streekontwikkeling is”.

Nationaal Park of Landschapspark

Het verschil tussen de Nationale Parken en de Landschapsparken zit met name in de rol van de mens in het gebied. In het Vlaamse nieuwsmedium De Morgen legt de minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir uit wat dit verschil precies is: “In een groot nationaal park ligt de nadruk op natuur, biodiversiteit en internationale uitstraling.” Bij Landschapsparken ligt de nadruk op “de wisselwerking tussen mens en natuur.”

De vier nieuwe Nationale Parken bestaan uit de gebieden Bosland, Brabantse Wouden, Hoge Kempen en Scheldevallei. De vijf kleinere, nieuwe, Landschapsparken bestaan uit de gebieden Grenzeloos Bocageland, Haspengouw, Maasvallei, Vlaamse Ardennen en de Zwinstreek.

Voldoende ruimte voor de natuur in het Schelde-estuarium

De subsidie helpt om de gebieden verder te laten groeien, ook al wordt daarbij de kanttekening geplaatst dat de druk op de natuur niet verhoogd mag worden. Zo houdt de natuur voldoende ruimte en kunnen we allemaal genieten van deze bijzondere natuurparken – ook in de toekomst.

Bronnen: De Morgen | Vlaanderen krijgt negen nieuwe natuurparken; Nieuwsblad | Zwinstreek is nu officieel Landschapspark; VRT NWS | Vlaamse regering erkent vier Nationale Parken en vijf Landschapsparken; Sigmaplan | De Scheldevallei wordt een nationaal park