12 oktober 2022

LIFE Sparc organiseert klimaatwandelingen

In november 2022 organiseert LIFE Sparc vier klimaatwandelingen. In Vlassenbroek, Groot Schoor, De Bunt en Groot en Klein Broek kun je op pad met een gediplomeerd klimaatgids. Tijdens de wandelingen kom je van alles te weten over gecontroleerde overstromingsgebieden en getijdennatuur.

Luchtfoto van het Groot Schoor
Foto: Yves Adams, LIFE Sparc

Wandeling per gebied

LIFE Sparc is een Europees project waarbinnen acht gebieden van het Sigmaplan sneller als klimaatbuffer worden ontwikkeld. Daarbij krijgt de rivier de Schelde meer ruimte en wordt getijdennatuur hersteld. In vier gebieden zijn verschillende thema’s en ontwikkelingen te zien. De wandelingen vinden plaats tussen 6 en 27 november: elk weekend een wandeling in een ander gebied. Meer informatie per wandeling:

  1. Zondag 6 november: in Vlassenbroek wordt momenteel gewerkt aan de uitwateringsconstructie van het zuidelijk deel van het gecontroleerd overstromingsgebied (GOG). Hier legt de gids uit hoe Vlassenbroek overtollig water zal opvangen bij noodweer.
  2. Zaterdag 12 november: het gebied Groot Schoor wordt ontpolderd, waardoor getijdennatuur zich kan ontwikkelen.
  3. Zaterdag 19 november: in De Bunt wordt een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij aangelegd. Tijdens deze wandeling vertelt de gids hoe het gebied water kan opvangen bij stormtij.
  4. Zondag 27 november: Groot Broek en Klein Broek waren oorspronkelijk moerassige gebieden. Door te ontpolderen krijgt de rivier meer speling.

Schrijf je in!

Deelname aan de klimaatwandelingen is gratis, maar vooraf inschrijven is wel verplicht. Meer informatie over de wandelingen, inclusief inschrijfformulier, vind je op de website van LIFE Sparc.