01 september 2022

Update Nieuwe Sluis Terneuzen

In opdracht van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie bouwt aannemerscombinatie Sassevaart de Nieuwe Sluis in Terneuzen. De laatste ontwikkelingen: het binnenhoofd is onder water gezet en de betonwerken zijn bijna helemaal klaar.

Foto van de oude sluis in Terneuzen.

Buiten- en binnenhoofd gevuld

Na het buitenhoofd is ook het binnenhoofd van de sluis is onder water gezet. Hiervoor is water uit het kanaal gepompt. Er was 110.000 kuub water nodig om het binnenhoofd tot vijf meter onder NAP te vullen. Boven het waterpeil gaan de werkzaamheden namelijk door. Er wordt nog gewerkt aan de technische ruimtes, de brugkelder, de pompkelder en het schuivenhuis.

Verbinding met sluiskolk

Nu het binnenhoofd gevuld is, wordt de combiwand tussen de sluiskolk en het binnenhoofd verwijderd. Daarna worden de betonwerken van de sluiskolk met de betonwerken in de sluishoofden verbonden. Beide sluishoofden zijn dan door beton en water met de sluiskolk verbonden.

Demontage betoncentrale

Inmiddels is het grootste deel van de betonwerken klaar. Omdat er geen grote hoeveelheden beton meer nodig zijn, wordt de betoncentrale op het bouwterrein afgebroken. Twee grote hijskranen hijsen de silo’s op beunschepen. Die brengen de silo’s naar Antwerpen, waar de betoncentrale voor een ander project weer wordt opgebouwd.

Dronebeelden

Elke één à twee maanden vliegt een drone van droneteam Rijkswaterstaat (Mario Vermeirssen) boven het bouwterrein van de Nieuwe Sluis Terneuzen. De videobeelden tonen de ontwikkeling van de bouw vanaf een uniek perspectief. De dronebeelden van augustus laten onder meer de fundering van het bediengebouw zien. Daarnaast is te zien dat de wanden van de sluiskolk al een heel eind zijn afgewerkt. Let ook op het gevulde buiten- en binnenhoofd!

Kijk de inloopavond van 18 oktober 2022 terug

Ook was het weer tijd voor een kijkje in de keuken tijdens de inloopavond. Op 18 oktober tussen 18.00 en 21.00 konden mensen al hun vragen stellen aan verschillende medewerkers uit het project Nieuwe Sluis Terneuzen.U kunt de presentatie alsnog op het Youtubekanaal van de Nieuwe Sluis Terneuzen bekijken.