24 juni 2021

Kijk live mee op de broedeilanden in Waterdunen

Het is broedseizoen. En dat is in natuurgebied Waterdunen wel te merken. Nog nooit kwamen er zoveel kustbroedvogels naar de broedeilanden in Waterdunen. Op een van de eilanden is een camera geplaatst. Zo kun je vanuit huis live meekijken met de vogels. 

Foto van een plevier.

In Waterdunen zijn zes grote schelpeneilanden aangelegd voor kustbroedvogels zoals sterns, plevieren en kluten. In 2020 kwamen er al veel kluten, dwergsterns en visdieven naar de eilanden om te broeden. Dit jaar zijn er meer vogels dan ooit. Volgens Het Zeeuwse Landschap broeden er op dit moment onder andere bijna 5000 grote sterns, 3000 zwartkopmeeuwen en 200 visdieven. Van de zwartkopmeeuw is dit de grootste kolonie in Noordwest-Europa. 

Dag en nacht

De camera bij Breskens staat midden in een kolonie van grote sterns en zwartkopmeeuwen. Via de unieke live beelden kun je zien hoe de jongen worden gevoerd. Omdat de camera dag en nacht aan staat, kun je ook zien wat de vogels ‘s nachts allemaal uitspoken. De camera draait op energie van een zonnepaneel. 

Bureau Waardenburg voert door middel van de camera onderzoek uit naar de grote stern. Via de beelden kijken ze naar de kleurringen die om de poten van de vogels zitten. Zo zien ze waar de broedvogels vandaan komen en hoe oud ze zijn. De camera kan van afstand bestuurd worden. Zo worden de vogels niet gestoord.

Veilige plek

Veel van de vogelsoorten in Waterdunen hebben de status kwetsbaar of bedreigd op de Nederlandse Rode Lijst. In Waterdunen hebben ze nu dus gelukkig hun plekje gevonden. 

Kijk live mee!

Wil je ook live meekijken met de vogels? Bekijk de livestream op de homepagina van Het Zeeuwse Landschap. (Redactie 2022: de livestream is helaas niet meer beschikbaar.)