10 juni 2021

Duurzame oplossingen bij Nieuwe Sluis Terneuzen

De bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen is in volle gang. Met haar 427 meter lang, 55 breed en 16,44 diep is ze van behoorlijke omvang. Zo’n groot project brengt veel met zich mee. Een update van het laatste nieuws.

Landschapsimpressie van de toekomstige situatie.
Landschapsimpressie toekomstige situatie. Copyrights: Sassevaart.

De Nieuwe Sluis zorgt voor een grotere capaciteit en vlottere doorstroming van binnenvaartschepen, betere toegang tot de havens van Terneuzen en Gent voor grotere zeeschepen, en economische invloed voor de Zeeuws-Vlaamse en Gentse Kanaalzone.

Lokale productie

De bouw van de Nieuwe Sluis gaat hard. De drempels in de sluishoofden zijn gebouwd, daar waar schepen straks over in- en uitvaren. Ook worden de wanden van de brugkelder en deurkassen gemaakt. Daar is veel wapening en beton voor nodig. Om Co2-uitstoot door transport terug te dringen, wordt het beton- en vlechtwerk gemaakt op twee betoncentrales en een vlechtplaats, die speciaal daarvoor op de bouwplaats zijn aangelegd. Binnen maximaal een uur is een betonmixer gevuld, het beton gestort en is het aangetrild. De lokale productie draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstelling van het project.

Duurzame maatregelen

Er zijn meerdere duurzame maatregelen getroffen. Als de natuur ergens moet wijken voor dit project, wordt het op een andere plek hersteld. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe broedplaatsen aangelegd voor vogels waar dat nodig was. Voor de bouw van de sluis moest drie hectare bloemrijk grasland worden weggehaald. In het gebied leefde de Vijfvlek Sint-Jansvlinder. Stukken grond en zaadbanken worden daarom bewaard in depot. Als dit straks weer terug wordt gebracht in het landschap, komen de vlinders weer terug. Ook zijn zeldzame orchideeën verplant.

Het beton dat vrijkomt bij het slopen van de oude Middensluis zal zoveel mogelijk hergebruikt worden, bijvoorbeeld als onderlaag van autowegen. Na oplevering zal de sluis energieneutraal te werk gaan. In 2023 zal het eerste schip door de nieuwe sluis kunnen varen.

Live webcam Nieuwe Sluis

Benieuwd hoe de werkzaamheden in de sluis eruit zien? Neem een online kijkje achter de schermen via de live webcam op de website van de Nieuwe Sluis Terneuzen: https://nieuwesluisterneuzen.eu/webcam