12 mei 2021

Zeldzame vis geniet van verbeterde waterkwaliteit in de Schelde

De fint is geen bekende vis, en komt vandaag de dag niet zoveel meer voor in de wateren van Europa. De vis is gevoelig voor vuil water en alles wat hun paaimigratie in de weg staat. Maar in de Schelde gaat het goed met de fint, vertelt visbioloog Pieterjan Verhelst aan wetenschapsmagazine EOS.

Foto van een fint aan een haak.
 Bron: creative commons-beeld van fishinginholland.nl

De fint wordt ook wel de ‘meivis’ genoemd, omdat hij elk jaar rond eind april, begin mei vanuit de zee het Schelde-estuarium intrekt om te paaien. Vanaf het eind van de jaren ’90 is er intensief gewerkt aan de waterkwaliteit in de Schelde. Daardoor wist de fint na lange afwezigheid zijn weg in het estuarium weer te vinden.

De fint neemt vrienden mee

D fint is een moeilijke vis, kieskeurig over zijn leefomgeving. De onderzoekers denken dat als de omstandigheden voor finten goed zijn, er komen sowieso meer soorten van profiteren.

Onderzoek in 2021

De fint laat zich lastig zenderen, het is een stressgevoelige vis. Toch wisten de onderzoekers een groot aantal vissen te zenderen om dit jaar data te verzamelen over hun gedrag en leefomgeving. Lees uitgebreid hoe dat ging in het artikel van EOS.