03 mei 2021

Antwerpse haven strijdt tegen vervuiling door pellets

In de haven van Antwerpen gaan regelmatig industriële pellets verloren. Deze plastic korrels vervuilen onder andere het natuurreservaat Galgeschoor. Daar vond een bedrijf een oplossing voor: een manoeuvreerbare stofzuiger die de korrels opruimt. Er zijn inmiddels verschillende initiatieven gestart om vervuiling door pellets in het havengebied tegen te gaan.

Foto van containerschip wat gelost wordt met grote kranen in de haven van Antwerpen.

Nul-O-Plastic

Ondanks jaarlijkse opruimacties blijven plastic pellets in het Galgeschoor achter. De haven zet zich daarom in om het verlies van pellets terug te dringen en het gebied schoon te houden. Een ontwerpbureau vond een oplossing voor de achterblijvende pellets. In 2019 organiseerde Port of Antwerp een wedstrijd voor nieuwe opruimtechnieken om het Galgeschoor schoon te houden. De uitvinding won de wedstrijd. Deze manoeuvreerbare stofzuiger op rupsbanden bleek een ideale oplossing en maakt sinds vorig jaar het natuurgebied schoon. Naast het opruimen van de pellets besteedt de haven ook aandacht aan preventie, om te voorkomen dat pellets in de haven belanden. 

Operation Clean Sweep©

Port of Antwerp en de Vlaamse overheidsdienst OVAM sloten in 2021 de handen ineen om het pelletverlies in de haven in kaart brengen en oplossingen te bedenken. OVAM moedigt alle Vlaamse bedrijven die de plastic korrels verhandelen, transporteren of verwerken, aan om zich aan te sluiten bij Operation Clean Sweep, een internationaal programma met als doel om het verlies van pellets terug te dringen. De Antwerpse haven was de eerste haven die het programma ondertekende. 

Zero Pellet Loss

Er wordt echter al langer gewerkt aan het oplossen van het pellet probleem. Port of Antwerp lanceerde samen met Essenscia, Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en PlasticsEurope in 2017 het Zero Pellet Loss project. Ze gingen samen de uitdaging aan om het verlies van pellets te minimaliseren. Via het platform van Zero Pellet Loss wisselen bedrijven goede voorbeelden en ervaringen uit over preventieve tools en infrastructuren, maar ook over laad- en losinstructies voor vrachtwagenchauffeurs. Op basis van die kennis werden verschillende educatieve tools ontwikkeld om het verlies van de pellets te minimaliseren. 

Er zijn volgens OVAM verschillende maatregelen die bedrijven en instellingen kunnen treffen om verlies van pellets te voorkomen. Bijvoorbeeld regelmatige veegbeurten door speciale machines, aparte zones voor vrachtwagens om plastic pellets te verwijderen na het lossen, schoonmaaksets en vuilnisbakken op elke laad- en loslocatie en filterinstallaties om pellets van regenwater te scheiden. Operation Clean Sweep en OVAM delen deze en andere maatregelen en best practices om andere bedrijven te inspireren. 

Duurzaam en verantwoord

Port of Antwerp pakt het duurzaamheidsaspect nog groter aan en startte samen met Maatschappij Linkerscheldeoever en VOKA Alfaport het initiatief Duurzame Haven van Antwerpen. Ze zetten zich hiermee in voor een volledig duurzame haven. Het doel: de haven van Antwerpen als meest duurzame haven in de zone Hamburg–Le Havre. De haven wil duurzaam en verantwoord ondernemen met oog voor planet, people, prosperity, partnership en peace. Hierin zijn de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties de leidraad. 

Wil je meer weten over het verduurzamen van de Antwerpse haven? Bekijk het OVAM magazine van maart 2021.