22 maart 2021

Duurzaamheid in North Sea Port

Bedrijven in North Sea Port werken hard aan hun energietransitie en die van het havengebied. In Vlissingen worden bijvoorbeeld 140.000 zonnepanelen geplaatst op de loodsen van Verbrugge Terminals aan de Scaldia- en Quarleshaven. In dit gebied komen ook vijf nieuwe windmolens van Eneco. Deze twee projecten kunnen samen energie leveren voor het jaarlijks verbruik van 36.000 huishoudens.

Foto van zonnepanelen op een dak.

Groene energie

Voor North Sea Port is duurzaamheid een belangrijke pijler voor de toekomst. Op het gebied van groene energie gaat het al de goede kant op: momenteel telt het havengebied bijna 300 Megawatt aan windmolens en tot 150 Megawatt aan zonnepanelen. Daarmee kun je 200.000 huishoudens van elektriciteit voorzien.

Een ander bedrijf dat in de haven duurzaam te werk gaat, is ABC Engines. Zij ontwikkelden een nieuwe milieuvriendelijke motor, die tot 85 procent CO2-uitstoot kan vermijden dankzij het gebruik van waterstof. 

Duurzame hoogtepunten

North Sea Port zette een aantal duurzame hoogtepunten op een rij. Zo staat in Vlissingen het grootste zonnepark van Nederland, dat goed is voor 140.000 zonnepanelen en 54,5 Megawatt aan vermogen. Evenveel panelen als bij Verbrugge, al liggen deze niet op daken. Dit jaar komt er ook nog een zonnepark in Valuepark Terneuzen met 60 Megawatt vermogen bij. Gent kent Terranova Solar, het grootste aaneensluitende park voor zonne-energie in de Benelux: 55.000 zonnepanelen en groene stroom voor meer dan 4000 gezinnen. 

Op steeds meer loodsen in de haven liggen nu zonnepanelen. Zo legde staalproducent ArcelorMittal het grootste zonnepark van België op één dak: 27.000 panelen. In Gent bouwen energieproducent Engie en het recyclebedrijf Renewi binnenkort de hoogste windturbine van België: 242,5 meter, een rotordiameter van 155 meter en 4,5 Megawatt vermogen.

Lees meer op northseaport.com