18 januari 2021

Werk in Nieuwe Sluis Terneuzen vordert vlot

De werkzaamheden in de bouwkuip van de Nieuwe Sluis Terneuzen bereiken mijlpaal na mijlpaal. Nu ook in het binnenhoofd onderwaterbeton is gestort en het water weggepompt is, kunnen de complexe betonwerken beginnen.

Hoogwerkers in het binnenhoofd van de Nieuwe Sluis Terneuzen in januari 2021. Foto van Patrick Vanhopplinus
Foto: Patrick Vanhopplinus

In deze fase worden voorbereidingen getroffen om straks de sluisdeuren te kunnen plaatsen. Met behulp van torenkranen wordt folie op de wanden bevestigd. Daarnaast wordt de drempel gemaakt: op dit vloergedeelte sluit de sluisdeur straks aan als hij dicht is. Die drempel wordt extra hoog ten opzichte van het buitenhoofd, omdat deze kant van de sluis het zoute water uit de Noordzee moet tegenhouden. Daarvoor wordt een speciale zoutdrempel gemaakt.

Sluisdeurenkassen

Daarnaast worden de ‘deurkassen’ voor de sluisdeuren gemaakt. Die deuren wegen zo’n 2000 ton per stuk. We hebben 3300 ton bewapening nodig voor de deurkassen en drempel. Als de sluis klaar is, is hij straks zo’n 427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep – net als de sluizen in het Panamakanaal. Er varen naar schatting jaarlijks bijna 62.000 schepen doorheen. Lees meer over deze werkzaamheden op nieuwesluisterneuzen.eu

Mijlpalen tot nu toe

Sinds de start van de bouw in 2017 is er al veel gebeurd om de nieuwe Sluis Terneuzen te realiseren. Bekijk deze mijlpalenvideo voor een overzicht: