15 januari 2021

Nieuw leefgebied voor de otter in Kruibeke

De otter is sinds een aantal jaar terug in de Scheldevallei. Om te zorgen dat het dier ook blijft, heeft agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid in de polders van Kruibeke zeven hectare nieuw leefgebied ingericht. Waterwegen zijn hersteld en vervuiling opgeruimd. Er zijn glooiende oevers voor waterplanten, een visrijk meer en een otter schuilplaats gemaakt. Al deze aanpassingen zijn niet alleen goed voor de otter, maar voor de hele natuur in het gebied en uiteindelijk ook voor de mens.

Foto van een zwemmende otter.

Dat de otter terug is in de Schelde, betekent dat het goed gaat met de waterkwaliteit. Otters zijn veeleisende dieren. Ze hebben veel ruimte, schoon water en grote vispopulaties nodig om te overleven. De otter is eeuwenlang bestreden, omdat vissers het dier vroeger als concurrent zagen. Watervervuiling, waardoor zich ook bijzonder milieuschadelijke stoffen als PCB’s opstapelden in de voedselketen van de otter, zorgden ervoor dat de otter een aantal decennia lang niet voorkwam in het gebied.

Blue deal en Sigmaplan

Programma’s als de Blue Deal, waarmee de Vlaamse regering droogte en waterschaarste te lijf wil gaan, maar ook het Sigmaplan, dat Vlaanderen beschermt tegen overstromingen van de Schelde en tegelijkertijd natuur terugbrengt, hebben samen gezorgd voor verbetering van de waterkwaliteit en de terugkeer van de otter in de Scheldevallei.

Als het goed gaat met de otter, gaat het goed met de Scheldevallei

De otter is een paraplusoort, wat betekent dat de bescherming van het dier, ook zorgt voor de bescherming van andere soorten. Kortom, als het met de otter goed gaat, is dat goed voor het hele gebied en ook voor de mens. De aanpassingen in de polders van Kruibeke zorgen voor bescherming tegen wateroverlast, betere zuivering van zoetwatervoorraden en meer mogelijkheden voor toerisme.

Camera´s in het gebied filmden in oktober een otter op de vlucht voor een bever: