11 augustus 2020

Polders van Kruibeke finalist Natura 2000 Award 2020

De Kruibeke Polders vormen het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Jaren geleden werd landbouwgrond, bos, vakantiehuisjes en visvijvers omgevormd tot nieuwe natuur en overstromingsgebied. De polders van Kruibeke maken daardoor nu zelfs kans op de Natura2000 Award van 2020!

Foto van Kruibeke vanuit de lucht.

De weg naar nieuwe natuur ging niet zonder weerstand, maar dat werd omgebogen naar participatie en een bottom-up werkwijze. Omwonenden hadden aanvankelijk de angst hadden dat er een ontoegankelijk en slecht onderhouden gebied zou ontstaan. Met enige moeite werd de gemeente aangehaakt als gebiedspartner en levert het gebied nu veel inkomsten en banen op vanuit het toerisme.

Natuurgebied vol recreatie

De natuur kreeg er 90 hectare elzenbroekbossen en een groot aantal herstelde kreken bij dankzij het LIFE project. Dat heeft een positief effect op de natuur en soortenontwikkeling. Het overstromingsgebied staat slechts een paar keer per jaar onder water. Daarnaast trekt dit stuk natuur aan de Schelde veel wandelaars, vissers en vogelspotter. Ook kunnen recreanten terecht in tijdscapsules en bij kunstobjecten. Met veel enthousiasme ontstaan er dan ook steeds meer initiateven: vier bed & breakfasts, een bedrijf die toeristenreizen aanbiedt, de Waterbus uit Antwerpen gaat naar Kruibeke, en ga zo maar door.

Stemmen

Je kunt nog tot 15 september 2020, middernacht, stemmen op Kruibeke voor de Natura 2000 award. Natura 2000 is een Europees netwerk van natuurgebieden.