09 maart 2020

Tweede internationaal ‘estuary exchange lab’ IMMERSE in Groningen

In 2020 vindt het tweede uitwisselingsevenement plaats rond het project IMMERSE. Tijdens deze exchange labs komen IMMERSE partners en  gebiedsbeheerders  van estuaria in het Noordzeegebied samen om kennis en ervaringen uit te wisselen.

[Update 13 maart: vanwege het coronavirus is het evenement uitgesteld. Meer info volgt later]

Groep mensen op een eerder exchange lab in het kader van EU-project IMMERSE.

Het thema wat dit keer centraal staat, zijn de verschillende aspecten van sedimentbeheerstrategieën. Hoe ontwikkelen we innovatieve methodes? Hoe kunnen sedimentbeheerstrategieën bijdragen aan een betere kwaliteit van het estuarium? Hoe beheren we estuaria op een duurzame manier? De drie subthema’s die daarbij horen zijn:

  • Langetermijn sedimentbeheerstrategieën
  • Ecologische gevolgen van verhoogde troebelheid
  • Beleidsstructuren en -processen

Voorbeelden uit het Eems-Dollard, de Elbe en de Schelde

Verschillende sprekers zullen hun aanpak en problematiek introduceren. Zo vertellen Emiel Hakvoort en Ralf Kaiser wat de beheeruitdagingen in het Eems-Dollard estuarium zijn, respectievelijke vanuit Nederlands en Duits perspectief.

Tot slot staat er op donderdag 2 april een terreinbezoek gepland aan de kleirijperij (Breebaartpolder) en een pilotproject over schorontwikkeling (Marconi) te Delfzijl. Kortom, het programma omvat verschillende onderdelen die inspiratie kunnen bieden voor het beheer van Schelde-estuarium.