09 september 2019

Bezoekers nemen kijkje bij bouw Nieuwe Sluis Terneuzen

Op 7 september 2019 kon men bij de Open Dag een kijkje nemen bij de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Normaal gesproken is het bouwgebied gesloten voor bezoekers vanwege strenge veiligheidseisen, maar nu kon men onder begeleiding rondleidingen te voet of per boot krijgen.

Groep bezoekers in veiligheidskleding wordt rondgeleid op de bouwplaats van Nieuwe Sluis Terneuzen.

De Nieuwe Sluis zorgt voor een betere verbinding tussen de Zeeuwse stad en de haven van Gent, kan grotere zeeschepen aan, zorgt voor meer capaciteit en voor minder wachttijden voor de binnenvaart. In 2017 startte aannemer Sassevaart in opdracht van de VNSC aan een 427 meter lange, 55 meter brede en 16,44 meter diepe sluis. Op het hoogtepunt van de werkzaamheden zijn 700 mensen tegelijk aan de slag om de Nieuwe Sluis in Terneuzen te realiseren. Deze is een stukje hoger dan andere sluizen, zodat hij voor de komende 100 jaar bestand is tegen zeespiegelstijging. Rondom het gebied zijn wegen en fietspaden verlegd, zodat geen enkel verkeer hinder ondervindt.

Open dag

Tijdens de open dag konden bezoekers onder begeleiding meer te weten komen over het bouwproject. Waarom doen we dit? Wat gebeurt er precies en hoe werkt zo’n sluis? Tijdens een wandeling van 1,5 uur met 2 stops leerden ze alles over de wanden van de Nieuwe Sluis, de betoncentrale en het gronddepot. Ook was er bij het Portaal van Vlaanderen van alles te leren en beleven: meets en greets, vaartochten langs het bouwterrein, en meer. 

Alsnog een kijkje nemen bij de Nieuwe Sluis?

Het gebied is altijd te bekijken vanaf het uitkijkpunt van de Nieuwe Sluis. Ook kun je altijd terecht bij het Portaal van Vlaanderen en is de vaartocht bij het Portaal ook te boeken tijdens de openingstijden. Meer informatie vind je op www.portaalvanvlaanderen.nl en lees ook meer over het project op www.nieuwesluisterneuzen.eu.