09 april 2019

Fiets en wandel met uitzicht op natuurgebied het Zwin

Op 30 maart is het nieuwe fiets- en wandelpad op de dijk in het natuurgebied het Zwin geopend! Na 3 jaar werken kan iedereen vanaf nu genieten van het uniek grensoverschrijdend getijdengebied van 333 hectare.

Opening van het fietspad, mensen fietsen over het pad.
Foto: Anita Eijlers

Nieuwe dijk met uitzicht

Afgelopen februari is de Internationale Dijk, die in 1872 werd aangelegd, doorgebroken. De veiligheid van het achterland van het Zwin wordt nu gegarandeerd met een nieuwe ringdijk. Daar kun je vanaf nu de grens tussen Vlaanderen en Nederland oversteken met zicht op het Zwin en op het polderlandschap.

Fiets- en wandelpaden

Het nieuwe halfverharde vier meter brede fiets- en wandelpad brengt je van de onthaalpoort aan Vlaamse zijde, het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist, tot in het informatiepunt in Cadzand-Bad. Vanaf vier uitkijkpunten krijg je een prachtig zicht op de bredere, diepere en langere Zwingeul en het nieuwe broedeiland. Aan Nederlandse zijde loopt het wandel- en fietspad op de nieuwe dijk verder door een nieuw aangelegd duinlandschap op de bestaande dijk om zo aan te sluiten op het bestaande wandel-en fietspad ter hoogte van camping Zwinhoeve.

Uitbreiding natuurgebied Het Zwin

De Vlaamse en Nederlandse overheid werken aan een uitbreiding van de huidige Zwinvlakte met 120 ha, waarvan 10 ha op Nederlands grondgebied. Daarmee wordt de verzanding van Het Zwin tegengegaan, ontstaat extra estuariene natuur en wordt ook het overstromingsgevaar voor het achterland beperkt.

Grensoverschrijdende samenwerking

De uitbreiding van Het Zwin maakt onderdeel uit van de projecten van het Verdrag Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium. Deze projecten dragen bij aan de verdere ontwikkeling van een vitaal en gezond estuarium, vanuit een duurzame balans tussen veiligheid, natuurlijkheid en toegankelijkheid. De trekkers van de uitbreiding van Het Zwin aan Vlaamse zijde zijn het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust en het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. Aan Nederlandse zijde is onder andere Provincie Zeeland betrokken. 

Meer informatie

Lees het laatste nieuws rondom de uitbreiding van Het Zwin op de website zwin.be