21 juni 2018

Infomarkt Scheldepromenade in Wichelen

Er staan flink wat werkzaamheden op de planning langs de Schelde in Wichelen. Als eerste wordt er gestart met een Scheldepromenade aan het Sociaal Huis, verstevigen de dijk langs de Schelde en bouwen een pompstation aan de Bosbeek. Om de inwoners van Wichelen te informeren over deze plannen, organiseren de gemeente Wichelen, waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv en de provincie Oost-Vlaanderen samen een infomarkt op zaterdag 23 juni. 

Ontwerp van Scheldepromenade aan het Sociaal Huis.
Bron: Sigmaplan

Meer genieten van de Schelde

Burgemeester Kenneth Taylor vertelt: “Het Sociaal Huis heeft een strategische ligging langs de Schelde. Door de aanleg van een publieksplein, een wandelpromenade en een ontmoetingsplek voor buurtbewoners wordt de band met de rivier nog sterker. We zagen een mooie opportuniteit om hiervoor samen te werken met waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv”.

Stabiele oever

Langs de Schelde worden verstevigingswerken aan de dijk uitgevoerd. De werken kaderen in het geactualiseerde Sigmaplan, dat bedoeld is om Vlaanderen overstromingsveiliger en natuurlijker te maken. Michaël De Beukelaer-Dossche van De Vlaamse Waterweg nv: “We brengen de waterkering overal op de veilige Sigmahoogte van 8 meter TAW1, om de regio tegen overstromingen te beschermen. De helling aan de rivierzijde verstevigen we met breuksteen om afkalving te vermijden. Op de dijk komt een jaagpad. Dat biedt fietsers een veilig en aangenaam alternatief voor de drukke N416. De dijkwerken starten ter hoogte van het kerkhof van Wichelen en lopen tot aan de Bosbeek.”

Minder wateroverlast

De straat Bohemen en de buurt rond de Bosbeek kampen regelmatig met wateroverlast. “Om dat in de toekomst zoveel mogelijk te vermijden, bouwen De Vlaamse Waterweg nv en de provincie Oost-Vlaanderen een ondergronds pompstation op de beek”, aldus Ine Roels van de provincie Oost-Vlaanderen. De provincie staat in voor het pompstation, de waterwegbeheerder voor de bijbehorende uitwateringssluis. “Het nieuwe pompstation zal een capaciteit hebben van 1000 liter per seconde. Het beschikt over twee kokers voor de waterafvoer bij een normaal waterpeil op de Schelde, en een extra koker voor de noodafvoer bij een hoog waterpeil.” 

Praktische informatie

De infomarkt vindt plaats in het Sociaal Huis (Oud Dorp 2, 9260 in Wichelen) op 23 juni van 16:00 uur 20:00 uur.