14 juni 2018

Beleef de scheepvaart van de Westerschelde vanaf bijzondere plek in Terneuzen

Liefhebbers van schepen en scheepvaart kunnen hun hart ophalen aan de Veerhaven in Terneuzen. Eind maart is daar op de westpier een scheepsspotterplek gerealiseerd. De oceaanreuzen die de Westerschelde passeren zijn daar van heel dichtbij te bewonderen. De plek is nu ruim twee maanden open voor publiek en wordt erg goed bezocht!

Scheepspottersplek in de Schelde. Twee mensen kijken door een verrekijker.

Beleef de Westerschelde

Michel de Vos, projectleider bij de gemeente Terneuzen, vertelt wat er te zien en te doen is op de scheepsspottersplek: ‘’We willen bezoekers laten zien en ervaren wat voor bijzondere plek het is en hoe navigeren over een moeilijke rivier als de Westerschelde nu eigenlijk in zijn werk gaat. Op de scheepsspottersplek vind je daarom, naast twee verrekijkers, ook een interactieve presentatie. Op de informatieborden vind je verhalen en foto’s waarmee je een indruk krijgt van de historie van de plek.

Met een luisterhoorn krijg je een idee hoe schepen in de mist communiceren door middel van geluid (scheepshoorns) in een soort morsecode. We verwijzen op de scheepsspottersplek ook naar de website marinetraffic.com. Hier kun je al het scheepvaartverkeer over de hele wereld volgen en per schip interessante feiten ophalen. Dus ook over de schepen die je live voorbij ziet komen vanaf de Veerhaven in Terneuzen. Met de nieuwe scheepsspottersplek willen we mensen dus echt een laagdrempelige en leuke beleving aanbieden. Het is erg leuk om te zien dat dat tot nu toe goed lukt. Het leeft ook heel erg onder de mensen uit de omgeving. Ik zou zeggen: kom het ook zien en ervaren!’’

Boost voor Terneuzen

scheepsspottersplek-7-april-5-300pxDe scheepsspottersplek maakt onderdeel uit van een groter project dat als doel heeft om de Veerhaven en omgeving aantrekkelijker te maken voor zowel inwoners als bezoekers. Stad en water worden meer met elkaar verbonden. De Veerhaven en omgeving wordt hiermee steeds meer het visitekaartje van Terneuzen.

Om dat te versterken zijn materialen gebruikt die bij het DNA van Terneuzen passen: robuust, modern en industrieel. Op de kop van de pier ten oosten van de Veerhaven is een pleintje met bijzondere zitelementen aangebracht, opgebouwd uit windmolenwieken. Ook is het wandelpad op deze pier vernieuwd en voorzien van bankjes en vuilnisbakken. Vorig jaar is het strandje achter Westbeer opnieuw ingericht met een speelvoorziening in stijl: opgebouwd uit windmolenwieken. Verder zijn met dit project verschillende verbindingen tussen de stad en de Scheldeboulevard opnieuw ingericht.