02 mei 2018

Vissen massaal aanwezig in de Schelde

Vissen zijn weer massaal aanwezig in de Schelde. Zo' 45 soorten in totaal met dank aan de verbeterde waterkwaliteit. Daardoor is ook de otter teruggekeerd in de Vlaamse Scheldevallei. Ook in de Polders van Kruibeke is het visbestand weer op peil.

Twee mensen in waadbroek lopen langs het water met vis gerei.
Beeld op deze hele pagina: Paul D’Eer

Goede graadmeter

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek heeft in 2017 minstens 45 verschillende vissoorten geteld in de Schelde. Ooit was bijna geen vis meer te bespeuren, omdat er weinig zuurstof was voor de dieren door vervuiling. De aanwezigheid van zoveel vissoorten is dus een goede graadmeter voor de kwaliteit van het water.

Wereldvismigratiedag

vismigratiedagOp de dag voor Wereldvismigratiedag toonden enkele visserijbiologen welke vissoorten er zoal in de Kruibeekse wateren zwemmen. De Polders van Kruibeke vormen een ideale biotoop voor vissen om zich voort te planten en op te groeien. Op 20 april 2018 heeft visserbijbioloog Mark Staut een demonstatie gegeven van de vissen die hij kon vangen vlakbij de visvriendelijk stuw. Bij elke vis die hij ving gaf hij een korte uitleg.

Lees ook hoe de otter is teruggekeerd in de Vlaamse Scheldevallei.