16 juni 2017

24 juni: In- en uitwateringsconstructie Kruibeke in werking

Op zaterdag 24 juni wordt het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen in werking gesteld. Iedereen is welkom om het water doorheen de grote inwateringssluis te zien lopen.

600 hectare tellen de Polders van Kruibeke, en daarmee is het overstromingsgebied meteen het grootste van Vlaanderen. Het is een overstromingsgebied met gereduceerd getij, waarbij speciale sluizen elke dag een beetje water het gebied laten instromen, op het ritme van eb en vloed. Na verloop van tijd ontstaat er zo zeldzame getijdenatuur met slikken en schorren. Bij overstromingen loopt het water over een overloopdijk en staat het overstromingsgebied blank. Een grote ringdijk beschermt de achterliggende woongebieden en buffert het water totdat de storm is gaan liggen. Dan voert een uitwateringssluis het water weer af.

En op 24 juni is het dus zover: dan zal het Scheldewater voor het eerst door de inwateringsconstructie lopen. Het belooft een feestelijke dag te worden. U kan onder meer aansluiten bij een getijdenwandeling of streekproducten ontdekken op een gezellig marktje. De feestelijkheden beginnen om 14:15. Het officiƫle gedeelte, in aanwezigheid van burgemeester Jos Stassen en ministers Joke Schauvliege en Ben Weyts gaat om 15:45 van start.