20 mei 2017

Zeshoekig uitkijkpunt aan Antwerpse Schelde

Aan de Antwerpse droogdokken ontstaat de komende jaren een unieke groene plek met een zeshoekig uitkijkpunt, de Belvédère. Dat gebeurt in het kader van de vernieuwing van de Scheldekaaien.

De kaaimuren ter hoogte van de Antwerpse droogdokken lijden – net zoals elders – onder stabiliteitsproblemen. Het Sigmaplan maakt daar komaf mee: overal aan de Antwerpse kaaien worden de kaaimuren vernieuwd en steviger gemaakt. Aan de droogdokken gebeurt dat met stalen combiwanden, die in de bodem worden geheid en stevig verankerd worden

Uitkijkplatform

De nieuwe kaaimuren zullen een zeshoekig uitkijkplatform worden met een geïntegreerde nieuwe waterkering: de Belvédère. Het wordt een groene plek met een wandelpad, ideaal om uit te waaien. Het nieuwe Droogdokkenpark, dat zich tussen de stad en de haven bevindt, krijgt in de toekomst bovendien een natuurlijke getijdenoever langs de Schelde. Daar zullen zich slikken en schorren vormen.

Tot 2025

Volgens de huidige planning legt Vlaams waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV de nog dit jaar de Belvédère aan. Vanaf volgend jaar zorgt het Antwerpse stadsbestuur voor de inrichting ervan. In 2025 wordt de nieuwe Sigmadijk en de natuurlijke getijdenoever aangelegd.