08 mei 2017

Slimme betoncentrale drijft op de Schelde

Vlaams waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) zet zoveel mogelijk in op binnenvaart voor de werken aan de kaaimuren in het kader van het Sigmaplan. Sinds afgelopen week is Bonton, een innovatieve drijvende betoncentrale, een vaste waarde op de werf.

Werfverkeer staat maar al te vaak aan te schuiven op dichtgeslibde snelwegen. Reden genoeg om te zoeken naar slimme en efficiënte alternatieven, zoals binnenvaart. Daarom werkt W&Z voor de omvangrijke stabilisatiewerken aan de Scheldekaaien samen met hoofdaannemer Artes Roegiers en zijn onderaannemer De Rycke Bouwmaterialen en Beton, voor de ontwikkeling van een drijvend betonponton. Dat ‘Bonton’, 14 meter hoog, ligt op een ponton van 13 bij 50 meter aangemeerd ter hoogte van de Cockerillkaai.

Minder vrachtverkeer

Het Bonton maakt beton aan voor de stabilisatie van de kaaimuur in de werfzone Sint-Andries en Het Zuid, goed voor 14.00 m³ beton. Daarmee spaart W&Z 1.300 vrachtwagenritten van en naar de werf uit. En dat is niet alles. De grond (in totaal 25.000 m³) wordt aangevoerd via binnenvaart. Zo rijden er nog eens 2.300 vrachtwagens minder de baan op.

Meer informatie over Bonton of de stabilisatiewerken aan de Scheldekaaien.