15 maart 2017

Coninckshofke in Polders van Kruibeke gerenoveerd

De Rupelmondse Kreek in de Polders van Kruibeke trekt al decennialang recreanten aan. Wie meer wil weten over het leven in het waterrijke gebied kan binnenkort terecht in het Coninckshofke. Het oude buitenverblijf is helemaal gerenoveerd.

Foto: ANB

Al in de 19de eeuw werd het idyllische Coninckshofke aan het Beverpad gebruikt als buitenverblijf voor gegoede families. In de 20ste eeuw wisselde het meermaals van eigenaar én van bestemming. Zo organiseerde een zekere Anna Van Raemdonck vanuit het huisje de productie van dubieuze puistenzalfjes, op basis van kattenvet. Aan die kwakzalverij kwam een einde na een rechtszaak tegen de vrouw in de jaren 1960. Vanaf dan stond het Coninckshofke te verkommeren en viel het ten prooi aan vandalenstreken. In de jaren 1990 kwam het in handen van de familie Depuydt, die het liet renoveren. Sinds deze maand is het huisje in zijn oude glorie hersteld.

Tijdscapsule

Veerle Campens, projectcoördinator bij het Agentschap voor Natuur en Bos, vertelt: “Rond de Rupelmondse Kreek stonden vroeger verschillende buitenverblijven. De meesten daarvan zijn in de loop der jaren gesloopt en weggehaald. Maar het Coninckshofke is blijven bestaan, net als het Karperhuisje trouwens, dat ook aan het Beverpad ligt. Het Karperhuisje is niet toegankelijk, het doet dienst als zomerverblijf voor vleermuizen. Er komt wel een uitkijkheuvel bij het gebouw om over de kreek te kunnen turen. Het Coninckshofke maken we wél open voor bezoek. Het wordt een tijdscapsule: een van de kenmerkende plekken in de Polders van Kruibeke waar je iets kunt bijleren over het verleden, het heden of de toekomst van een plaats.”

De tijdscapsules in de Polders worden gebouwd in het kader van het Europese LIFE+-project Scalluvia, dat de zeldzame elzenbroekbossen en kreken in de Polders van Kruibeke wil herstellen en opwaarderen. De capsules zijn te herkennen aan het karakteristieke design, ontworpen door Stefan Schöning. Veerle Campens: “Nu we de kelder waterdicht gemaakt hebben, het bijgebouw gesloopt is en het dak helemaal vernieuwd werd, krijgt ook het Coninckshofke een paar van die herkenbare elementen. Binnen komen er twee vogelkijkwanden. Van daaruit kun je naar vogels in de Rupelmondse Kreek turen. Wie geluk heeft, spot misschien zelfs een bever. Infoborden geven meer informatie over het leven in en rond de kreek.”

Boomgaard

Ook de omgeving rond het huisje krijgt een opfrisbeurt. “Buiten plaatsen we twee picknickbanken en installeren we bijenhotels”, vertelt Veerle Campens. “Die werden speciaal gemaakt door de leerlingen van het eerste jaar van het Sint-Jorisinstituut in Bazel. De bijenhotels krijgen de vorm van de dieren die thuis zijn in het gebied: een bever, een konijn, een vleermuis en een eekhoorn. Bovendien geven we de boomgaard rond het Coninckshofke een flink onderhoud. We planten onder meer extra lokale appel- en perenboomsoorten aan.”

Wie de vernieuwingsoperatie wil gaan bewonderen, moet nog even geduld oefenen. Later dit voorjaar zijn de eerste wandelaars welkom.