27 januari 2017

10 uitdagingen in Groot-Saeftinghe

Op de grens van Vlaanderen en Nederland is een van de grootste getijdengebieden van West-Europa in de maak: het grenspark Groot-Saeftinghe. Dat ambitieuze project wil zeldzame topnatuur alle kansen geven én een toeristische hotspot worden. Om dat waar te maken, doen de trekkers van het project beroep op de lokale bevolking.

De partners van het Grenspark Groot-Saeftinghe lanceren een oproep waarmee ze de omwonenden warm willen maken voor het project: de Grenspark Challenge. Die bestaat uit tien uitdagingen die een beroep doen op het enthousiasme van de lokale bevolking.

Streekproducten en vleermuiskasten

De challenges zijn erg uiteenlopend: de organisatoren gaan op zoek naar twintig streekproducten, twintig vrijwilligers die vleermuiskasten willen ophangen, tien plekken om een amfibiepoel aan te leggen, dertig landbouwers die willen investeren in natuurvriendelijke teelten en 150.000 vierkante meter nieuw voedselgebied voor de bruine kiekendief. Omwonenden worden verder uitgedaagd om 150 grensparkfoto’s op sociale media en 200 waarnemingen van vogelsoorten te delen.

100.000 bezoekers

Bovendien worden er twintig grensparkgastheren geronseld, die bezoekers wegwijs maken in de streek, en vijftig ‘streekholders’: ondernemers, bewoners of bedrijven die willen meestappen in het Grenspark-verhaal. Ten slotte willen de projecttrekkers 100.000 grensparkbezoekers verwelkomen. Want ook nu al valt er in de streek heel wat te bezoeken en te beleven: op de polders en in het Verdronken Land van Saeftinghe bijvoorbeeld.

Meer info over de Grensparkchallenge? Kijk op www.grensparkchallenge.eu.