17 november 2016

Pompgemaal in Vlassenbroek breidt uit

Op 10 november werd het vernieuwde pompgemaal in Vlassenbroek ingehuldigd. Daarmee krijgt het gebied een extra bescherming tegen watersnood.

In Vlassenbroek in Oost-Vlaanderen legt Vlaams waterbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) een gecontroleerd overstromingsgebied aan. Bij hevige regen en overstromingsgevaar vangt dat gebied overtollig Scheldewater op en behoedt de omliggende bewoners voor watersnood. Het vernieuwde pompgemaal maakt deel uit van de werken in het gebied.

Verhoogde capaciteit

Het pompgemaal dateert al uit de jaren zeventig. Met deze upgrade kreeg het gemaal een verbeterd elektronisch besturingssysteem en drie gloednieuwe pompen. Die verhogen de stuwcapaciteit van het station van 4 naar 6 kubieke meter per seconde. Bij hevige regen kan er zo meer water teruggepompt worden naar de Schelde.

Betere bescherming

Rond het pompgemaal legde W&Z twee bufferbekkens en een ringgracht aan. Daarnaast kreeg het gecontroleerde overstromingsgebied twee constructies om overtollig water naar het overstromingsgebied te laten stromen en werd de afwatering van het gebied verbeterd.