15 juni 2016

Nieuwe Zwin geopend: internationale luchthaven voor vogels

Twee jaar lang was het Zwin gesloten voor renovaties. Maar vorig weekend ging het natuurreservaat weer open voor het publiek. Met een volledig vernieuwde infrastructuur, een grote internationale ‘vertrekhal’ voor trekvogels, een spectaculair kijkcentrum en zeven themahutten.

Gedaan met verouderde gebouwen en kooien, vijvers en wandelpaden. Het Zwin heeft een echte gedaanteverwisseling ondergaan. Bezoekers krijgen toegang tot het park via het nieuwe bezoekerscentrum, een strak gestileerd en duurzaam ontvangstgebouw uit hout, geïnspireerd op een Zeeuwse hoeve.

Honderdduizenden vogels

Het ontvangstgebouw lijkt op de vertrekhal van een internationale luchthaven. Via een heus vluchtbord krijg je informatie over de honderdduizenden trekvogels die het Zwin gebruiken als tussenlanding tijdens hun trektochten noord of zuid. In de permanente expo kunnen bezoekers in de huid kruipen van tien vogels en samen meevliegen met hun trekvogel. Via allerlei interactieve tentoonstellingen ontdek je alles over de unieke flora en fauna van het Zwin.

Vogelspotten

Achter het ontvangstgebouw wacht het Zwinpark. Op het terrein van tien hectare staan zeven themahutten: een voeder-, vertel-, labo-, kijk-, steiger-, bos- en luisterhut. In de ooievaarstoren waan je je in het nest van een ooievaar. De wandeling afsluiten kan in het spectaculaire kijkcentrum onder de nieuwe betonnen dijk. Vier enorme etalageramen bieden een panoramische uitkijk op de grote Zwinvlakte. Met telescopen kan je de broedvogels in het gebied bestuderen.

Wie er nog verder op uit wil, kan daarna doortrekken naar de Zwinvlakte, een gebied van meer dan 100 hectare. Daar hebben bezoekers al snel 3 tot 4 uur wandelplezier.

120 hectare extra

De provincie West-Vlaanderen – de nieuwe eigenaar van het gebied – had 24 miljoen euro over voor de nieuwe infrastructuur van het Zwinpark. Het Vlaamse Geweest investeerde nog eens twintig miljoen in de herinrichting van de natuur in het Zwingebied. Alle investeringen moeten van het Zwin een topattractie aan de Vlaamse Kust maken.

En dat is niet alles. Binnenkort krijgt het Zwin er nog eens 120 hectare bij, 110 aan Vlaamse zijde en 10 aan Nederlandse. De uitbreiding moet het natuurgebied behoeden voor verzanding en broedeilanden zullen de vogels in het Zwin meer ruimte geven. Een nieuwe dijk van 4 kilometer zal het achterland bovendien beschermen tegen superstormen die maar eens in de 4000 jaar voorkomen. De werken gingen dit voorjaar van start en moeten in 2019 afgerond zijn.