13 juni 2016

Belgische Koning opent Kieldrechtsluis

Vrijdag 10 juni opende koning Filip en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts de Kieldrechtsluis in Antwerpen. De Kieldrechtsluis – vroeger bekend als de Deurganckdoksluis – is de grootste ter wereld.

Overzichtsfoto van de Kieldrechtsluis
Foto: Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaanderen en het Antwerpse Havenbedrijf hebben samen 382 miljoen euro geïnvesteerd in de sluis, die een vlotte toegang tot de Waaslandhaven en het dokkencomplex op Linkeroever zal garanderen. De kleinere Kallosluis was tot nu toe de enige toegang tot de Waaslandhaven. Daardoor liepen wachttijden gemakkelijk op tot drie uur. Met de nieuwe sluis wordt de internationale concurrentiepositie van de haven van Antwerpen gegarandeerd en wordt nieuwe economische activiteit naar de regio gelokt. Een boost voor heel Vlaanderen.

Grootste ter wereld

De Kieldrechtsluis is een van de grootste Vlaamse infrastructuurprojecten van de laatste jaren. Met een lengte van een halve kilometer, een breedte van 68 meter en een diepte van 18 meter, goed voor een inhoud van 1,6 miljoen kubieke meter, eist ze de titel op van grootste sluis ter wereld. Daarmee stoot ze de Berendrechtsluis, ook in de Antwerpse haven, van de troon. De sluis kan schepen aan met een diepgang van 16 meter. Zo kan ze ook de allergrootste containerschepen ter wereld versassen.

Plechtige opening

De Tijdelijke Handelsvereniging Waaslandsluis, een consortium van Jan De Nul, CEI De Meyer, Betonac, Herbosch-Kiere en Antwerpse Bouwwerken stonden in voor de bouw van de sluis. Dankzij hun expertise en goede samenwerking verliep de bouw van de sluis heel vlot en is het project binnen het budget en de termijn gebleven.

Afgelopen vrijdag, een goede vijf jaar na aanvang van de werken, was het dan tijd voor de plechtige opening. Koning Filip, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts, de voorzitter van de Europese Investeringsbank Werner Hoyer en Antwerps havenschepen Marc Van Peel tekenden present. Deze week zullen er nog testen plaatsvinden met echte schepen. Tegen eind juni zal de sluis volledig operationeel zijn.