19 september 2017

DeWaterbus overtuigt Antwerpse pendelaars

Wie met het openbaar vervoer van Antwerpen naar Kruibeke wil, deed tot voor kort zo'n drie kwartier over het dertien kilometer lange traject. En met de auto gaat het door de filedruk rond Antwerpen ook niet altijd sneller. Pendelen via het water is een aanrader.

Sinds 1 juli 2017 vaart tussen Hemiksem, Kruibeke en Antwerpen DeWaterbus, een nieuw openbaarvervoermiddel dat 17 minuten doet over het traject Antwerpen-Kruibeke. Voor Hemiksem heeft de nieuwe verbinding 7 minuten extra nodig. Daarmee steekt DeWaterbus tram, trein, bus en auto voorbij. En dat heeft succes. Anouar Sighaoui, operationeel manager bij DeWaterbus: “Heel de maand juli lieten we de mensen gratis meevaren. Al tijdens die testfase bleek DeWaterbus een schot in de roos. We merken dat het aantal passagiers tijdens de zomervakantie niet daalde, ook al moet je sinds augustus betalen voor het vervoer. Sinds september is er wel een kleine teruggang, maar DeWaterbus valt nog altijd in de smaak, vooral bij pendelaars en scholieren.”

Uitbreiding in zicht

Reden genoeg voor DeWaterbus om de dienstverlening uit te breiden. “Eigenlijk zitten we nog in een opstartfase”, zegt Sighaoui. “We varen nog niet zo vaak, maar daar komt snel verandering in. Medio oktober willen we een extra vaartuig op het traject hebben. Zo kunnen passagiers elk halfuur DeWaterbus nemen in plaats van elk uur. En de capaciteit wordt nog groter. In het eerste kwartaal van 2018 komt er een derde boot bij, in het tweede kwartaal een vierde boot. We breiden de dienstverlening dan ook uit naar andere opstapplaatsen, onder meer in de haven van Antwerpen. Op dit moment overleggen we nog met onze partners waar die nieuwe haltes zullen komen.”

Veiligheid primeert

DeWaterbus is de eerste bus op de Schelde in de omgeving van Antwerpen. “Er zijn nog wel wat kinderziektes”, aldus Sighaoui. “We werken dus hard aan gestroomlijnde processen. Geen sinecure op een druk bevaren rivier als de Schelde. Daarom moeten we heel precies afstemmen met alle partners. Dat geldt bijvoorbeeld voor het veer, dat dezelfde aanlegsteigers gebruikt. Wij kunnen niet aanleggen op hetzelfde moment. Daarom hebben we een goed contact. Dankzij die goede afstemming hebben we de afgelopen tijd geen vertragingen meer opgelopen.”

Omdat DeWaterbus nu al erg populair is, kan het gebeuren dat er passagiers geweigerd worden. “Als de maximale capaciteit van 81 personen per boot bereikt is, kan er niemand meer bij”, zegt Sighaoui. “Daar zijn we streng in. De veiligheid van onze passagiers staat voorop. En eerlijk: meer dan 81 personen is ook niet meer comfortabel. Daarin verschilt DeWaterbus niet van ander openbaar vervoer. Als de tram vol zit, neem je ook de volgende. Maar we breiden de capaciteit wel uit. De huidige boot en de toekomstige vaartuigen krijgen er extra capaciteit bij. Zo kunnen ze rond de 120 passagiers vervoeren.”

De meest recente informatie over het traject, de vertrektijden, tarieven en de laatste aanpassingen vindt u op www.dewaterbus.be.

Foto: DeWaterbus (copyright)