18 augustus 2017

Exotenalarm langs onze rivieren

Oorspronkelijke oeverplanten krijgen het zwaar te verduren. Exoten zoals de Japanse Duizendknoop nemen aan sneltempo rivieroevers in. En doen het risico op overstromingen stijgen.

Vanop Linkeroever is de Antwerpse kathedraal steeds minder goed te zien. Daar woekert de Japanse Duizendknoop, een exoot die sneller groeit dan de oorspronkelijke vegetatie. Ook op andere plekken langs de Schelde én langs andere rivieren in onze contreien kreunen planten onder de verspreiding van de Japanse Duizendknoop.

Japanse duizendknoop.
Foto: Japanse duizendknoop, Gertjan van Noord (via Flickr)

Hogere waterstand

De Japanse Duizendknoop begroeit oevers veel dichter dan de oorspronkelijke vegetatie. Dat vertroebelt niet alleen het zicht van wie een mooi kiekje van de kathedraal wil. De rivier stroomt er ook langzamer door, waardoor de waterstand stijgt bij hoogwater. Uit een onderzoek van Deltares en de Universiteit Utrecht blijkt dat de plant al binnen een aantal jaar dominant kan zijn en de waterstanden met ongeveer 35% verhoogt. Zeker in de zomer en de herfst, wanneer de Japanse Duizendknoop het grootst is, kan dat het risico op overstromingen doen stijgen.